Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ευχαριστήρια επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου

 
 Με αφορμή τη λήξη του B’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με θέμα «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης - η περίπτωση της Πιερίας» θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μου σ’ όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του και συγκεκριμένα στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελο Λαγδάρη, την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά,τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου,  τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας κ. Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Γεώργιο Ζωγράφο.
Ιδιαίτερη μνεία θεωρώ πως πρέπει να γίνει στην Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου που αποτέλεσε μια ευχάριστη νότα του Συνεδρίου και μας προσέφερε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ονειρεμένες ερμηνείες καθώς και στην Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης για τις φωτογραφίες από το φακό των καλλιτεχνών της που πρόβαλλαν με τον καλύτερο τρόπο τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, πρεσβεύοντας τον θρησκευτικό «θησαυρό» της Πιερίας.
Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω  τα ειδησεογραφικά μέσα της Πιερίας για τη δημοσιογραφική κάλυψη και την προώθηση του Συνεδρίου,  καθώς και τους χορηγούς που στήριξαν το εγχείρημά μας. Η προσφορά τους αξιέπαινη και πάντα πολύτιμος αρωγός.
Το εύρος των θεμάτων, το επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων, οι εκατοντάδες Σύνεδροι, καταξιωμένοι όλοι στους τομείς τους, που ανταποκριθήκαν στο κάλεσμά μας και προσέφεραν τον πολύτιμο καρπό των ερευνών τους, όλα πιστοποιούν και τεκμηριώνουν τη βαρύτητα του Συνεδρίου και τη σημασία του.
Μέσω του Συνεδρίου που καταφέραμε να έχει Διορθόδοξο χαρακτήρα, όλοι οι φορείς μαζί διαγράψαμε ένα πολύτιμο και σπουδαίο έργο στην προώθηση,  την προβολή και την ανάπτυξη των Ι. Μονών, Ι.Προσκυνημάτων,  Ι. Μνημείων και προσκυνηματικών διαδρομών της Πιερίας, εντός και εκτός Ελλάδος, και καταδείξαμε ότι ο τόπος μας είναι ένας εξαιρετικός - μοναδικός  προσκυνηματικός προορισμός τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Η Πιερία έχει μεγάλες δυνατότητες στην περαιτέρω  συστηματική ανάπτυξη και προβολή στον τομέα του λεγομένου Προσκυνηματικού -Θρησκευτικού Τουρισμού. Η οργάνωση του Β' Πανελλήνιου  Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ελπίζουμε να αποτελέσει την αφορμή για την περαιτέρω  χάραξη δράσεων για σωστή προβολή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών Εκκλησιών της Πιερίας, τις σπάνιες εικόνες και τοιχογραφίες, τα μοναστήρια, τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά προϊόντα  και γενικά την αξιοθαύμαστη θρησκευτική της υποδομή που αποτελεί ένα μνημείο της Ορθοδοξίας αλλά και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς.

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Ὁ  Κ ί τ ρ ο υ ς  Γ ε ώ ρ γ ι ο ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου