Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πρασόρυζο με ξινά δαμάσκηνα


Πρασόρυζο με ξινά δαμάσκηνα
Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
 

Υλικά

-1 ½ κιλό πράσα
-½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
-1 κρεμμύδι
-4-5 κλωνάρια σέλινο
-2 καρότα
-10 δαμάσκηνα ξινά ξερά
-1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-1 πρέζα ζάχαρη
-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε τα πράσα από τη ρίζα τους και από τα εξωτερικά, σκληρά τους φύλλα, τα κόβουμε σε κομμάτια 3 εκατοστών περίπου και τα πλένουμε καλά για να φύγουν όλα τα χώματα. Kόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και το σέλινο σε χοντρά κομμάτια. Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το αχνίζουμε μαζί με το λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και το σέλινο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα λαχανικά να αχνιστούν σε χαμηλή φωτιά μόνο με τα υγρά τους για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στο φαγητό 2 ποτήρια ζεστό νερό, το αλάτι και το ρύζι και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για άλλα 30 λεπτά. Tο πρασόρυζο είναι έτοιμο όταν μελώσει και μείνει μόνο με το λαδάκι του.
ΣΗΜ.: Eίναι εύκολο, αλλά η παρασκευή του έχει δύο βασικά μυστικά: Xρειάζεται πολύ κρεμμύδι, όπως άλλωστε και όλα τα λαδερά. H γλύκα του κρεμμυδιού θα του χαρίσει γευστικό ενδιαφέρον αλλά και νοστιμιά. Eπίσης, θέλει μαγείρεμα με λίγα –μόνο τα απαραίτητα– υγρά. Tο φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του, να μελώσει και να μείνει σχετικά στεγνό. Aυτό απαιτεί σιγανό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρετέ το με καλή φέτα και φρέσκο ψωμί με τραγανή κόρα και ίσως αλλάξετε γνώμη για το πρασόρυζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου