Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Πιλάφι με μπέικον, ντομάτα και αυγό μελάτο

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 300 γρ. ρύζι που μένει σπυρωτό (κατά προτίμηση μπασμάτι)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 200 γρ. καπνιστό μπέικον, σε μέτρια καρέ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη (λέγεται και κακουλέ και το βρίσκουμε σε σποράκια σε όλα τα μπαχαράδικα, αλλά και σε μορφή σκόνης, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
  • 4 - 5 ίνες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά)
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια περίπου 2 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού δυόσμος ή βασιλικός ξερός, τριμμένα)
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα αυγά σε μία στρώση, νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3 - 4 λεπτά, αν θέλουμε τα αυγά μελάτα, ή για 6 - 7 λεπτά, αν μας αρέσουν πιο σφιχτά. Τα βγάζουμε με ένα κουτάλι και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να σταματήσουμε το βρασμό, έως ότου τα χρειαστούμε.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι και το μπέικον για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και να ροδίσει το μπέικον.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα μπαχαρικά και 800 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αποσύρουμε, καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, για περίπου 4 - 5 λεπτά, για να απορροφήσει τους ατμούς και να παραμείνει το ρύζι σπυρωτό.

Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μυρωδικό, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο. Καθαρίζουμε τα αυγά.

Μοιράζουμε το ρύζι στα πιάτα, σκορπίζουμε το μείγμα της ντομάτας και βάζουμε σε κάθε πιάτο από ένα αυγό, το κόβουμε στη μέση, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως. Αν έχουμε επιλέξει το αυγό μας να είναι μελάτο, τότε, όταν θα το κόψουμε, ο ρευστός κρόκος του θα χαρίσει στο πιλάφι τη βουτυράτη υγρασία του.

Τι πίνουμε: Ενα λευκό Chardonnay.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου