Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ΦΕΤΑ KAI H CETA

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΦΕΤΑ KAI H CETA

FETA made in Canada” με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Ε. Καϊλή του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο που η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προσπαθώντας να βγάλει τον αγροτικό κόσμο από τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, έρχεται η ψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο της διατλαντικής συμφωνίας CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Η CETA που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Μάρτιο κατά 90% , θα πρέπει να κυρωθεί – ψηφιστεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. ενώ κάποιες επιφυλάξεις παραμένουν, κυρίως αναφορικά με τα διαιτητικά δικαστήρια. Στην περίπτωση της χώρας μας το μεγαλύτερο πλήγμα από τη CETA,φαίνεται να το δέχεται η κτηνοτροφία και τα συναφή με αυτή επαγγέλματα, με την μη υπαγωγή σε προστασία του Νο 1 εθνικού μας προϊόντος της ΦΕΤΑΣ. Από τα 1308 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων της ΕΕ προστατεύονται με τη συμφωνία τα 173 και από τα 143 ελληνικά ΠΟΠ-ΠΓΕ, μόλις τα 16. Η CETA επιτρέπει λοιπόν την παραγωγή “FETA made in Canada” στις επιχειρήσεις που παρήγαγαν ΦΕΤΑ στον Καναδά πριν τις 18/10/2013. Όσοι θα παράγουν ΦΕΤΑ στον Καναδά μετά από αυτή την ημερομηνία θα θα πρέπει να συνοδεύουν τη λέξη FETA με τους χαρακτηρισμούς type,kind, Style. Σήμερα στην παγκόσμια αγορά, από τους περίπου 600. 000 τόνους ΦΕΤΑ που διακινείται, μόνο οι 100.000 είναι γνήσια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ. Οι υπόλοιποι 500.000 είναι τυριά που «βαφτίζονται» ΦΕΤΑ παραπλανώντας τους καταναλωτές. Η CETA αυτονόητα νομιμοποιεί πλέον το να παράγεται τυρί «ΦΕΤΑ» και εκτός Ελλάδας.
Το τραγικότερο όμως όλων είναι πως η ψήφιση της CETA έγινε με την στήριξη και ελλήνων ευρωβουλευτών. Υπέρ της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, του Ποταμιού: Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ. Απών ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. 
Ενώ η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε κατά της συμφωνίας την ίδια ώρα οι παραπάνω ευρωβουλευτές έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τους 100.000 Έλληνες κτηνοτρόφους, τα περισσότερα από 400 τυροκομεία και τους περίπου 200.000 εργαζόμενους σε αυτά. Η διγλωσσία της ΝΔ ξεσκεπάστηκε για ακόμη μία φορά. Αυτοί που στο εσωτερικό φέρονται ως αγροτοπατέρες, στα σαλόνια των Βρυξελλών υπογράφουν συμφωνίες ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα βάζοντας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς κλάδους σε περιπέτειες. Οι υπόλοιποι που ψήφισαν απλώς τους ακολούθησαν. Είναι άγνοια, ανευθυνότητα ή υποταγή, η στάση αυτών που ψήφισαν την CETA; Η μήπως όλα αυτά μαζί;

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου