Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μπακαλιάρος αλιάδα από την Κεφαλονιά

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ξαλμύρισμα: περίπου 12 - 24 ώρες, Μαγείρεμα + τηγάνισμα: περίπου 45΄

Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι. Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι Κεφαλονίτες την κάνουν τσουχτερή, αλλά εσείς το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας. Αν δεν έχετε γουδί, περάστε τις πατάτες ζεστές από το μύλο των λαχανικών και δουλέψτε τες μετά με κουτάλα.
Υλικά (για 4 - 6 άτομα)

Για τον μπακαλιάρο
  • 1 μεγάλο φύλλο μπακαλιάρου, πλυμένο πολύ καλά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια και ξαλμυρισμένο(αλλάζουμε 4 - 5 φορές το νερό)
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
Για την αλιάδα
  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • αλάτι

Διαδικασία


Αλιάδα: Κανονίζουμε το χρόνο για να σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και την αλιάδα ζεστά. Κρατάμε στην άκρη δύο μικρά κομμάτια μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι με 1 - 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι - πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).

Αν υπάρχει μεγάλο γουδί, χτυπάμε πρώτα 3 - 4 σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν αλοιφή και μετά προσθέτουμε μία-μία τις πατάτες, ξεφλουδισμένες και ζεστές. Αν δεν έχουμε γουδί, λιώνουμε το σκόρδο στο μούλτι και το ανακατεύουμε με τις πατάτες που τις έχουμε περάσει στο μύλο των λαχανικών.

Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δουλεύουμε εντατικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι. Το μείγμα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου, που πρέπει να είναι χλιαρό, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η αλιάδα ούτε πολύ σφιχτή.

Μπακαλιάρος: Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε την αλιάδα με τον μπακαλιάρο και βραστά λαχανικά.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου