Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Με δημοσιονομικά, ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Με δημοσιονομικά, ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ.

'Αρα, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».


Αρχισε ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων 

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης το πρώτο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τα στελέχη των δανειστών. Μοναδικό θέμα της πρωινής συνάντησης ήταν το Υπερταμείο.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη με βασικό αντικείμενο θέματα ενέργειας και ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι  συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
   
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 18.00 με αντικείμενο την ολοκλήρωση της πρωινής συζήτησης για το υπερταμείο  αποκρατικοποιήσεων,  ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με αντικείμενο την επισκόπηση (19.30) και τα δημοσιονομικά μεγέθη (21.00).

Να σημειωθεί ότι στις 16:00 ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το Eurogroup.

Στόχος της κυβέρνησης στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκίνηση το πρωί της Τρίτης είναι «να προσδιοριστεί το ύψος των μέτρων, θετικών και αρνητικών», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Πρόκειται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» την αξιολόγηση τόνισε η κυβερνητική πηγή σχετικά με τους στόχους της διαπραγμάτευσης.

Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσαν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Τρίτης έχει ως εξής:

  • 10:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας ΑΕ
  • 12:00 Ενέργεια
  • 19:00 Επισκόπηση
  • 20:30 Δημοσιονομικά

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου