Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Συμμαχία της Ρώμης» για τα εργασιακά: Αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γ. Μούσκατ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Π. Τζεντιλόνι

Μέτωπο στήριξης από τους κορυφαίους Ευρωσοσιαλδημοκράτες αλλά και από τους θεσμικούς της Ευρώπης, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξασφάλισε για τη μάχη υπέρ των εργασιακών σχέσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Μετά την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις από τους βασικούς αποδέκτες της. Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της Συνόδου, Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, και του συμπροεδρεύοντος, Μαλτέζου πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στη Σύνοδο της ΕΕ».
Ο Τουσκ
Πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμιζαν πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον Ντόναλντ Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι οι ώρες στη Ρώμη λειτούργησαν υπέρ του να ξεκαθαρίσει με θετικό τρόπο το τοπίο σχετικά με τις εργασιακές ελληνικές διεκδικήσεις: τόσο για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και για το όριο των ομαδικών απολύσεων, το λοκ- άουτ κ.ά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότεροι ηγέτες, ενώ η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, αποτελεί για το Μαξίμου προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτυπώθηκε και στην κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Μολονότι το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή για τα εργασιακά, εντούτοις το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί καθοριστικής σημασίας την αποδοχή των σχετικών ελληνικών αιτημάτων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι υπουργοί, που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων, κινούνται με βάση την πρωθυπουργική εντολή να κρατήσουν ψηλά τη σημαία των εργασιακών, αλλά παράλληλα να αποτρέψουν νέα καθυστέρηση των συνομιλιών.
Το ερωτηματικό που συνδέει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους σημαντικούς «σταθμούς» του Απριλίου συμπεριλαμβάνει εκ των πραγμάτων και την πολιτική διαχείριση της εν δυνάμει συνολικής συμφωνίας στο εσωτερικό σκηνικό.
Τούτο σημαίνει ότι, όταν προσδιοριστεί το πλαίσιο της κατ’ αρχάς τεχνικής συμφωνίας, θα είναι τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να αποφανθούν.
Ακόμη και αν καταγραφούν ενστάσεις και μειοψηφούσες απόψεις, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφούσα απόφαση θα έχει τη στήριξη και για την κρίσιμη διαδικασία στη Βουλή. Και σε κάθε περίπτωση βουλευτές που διαφωνούν είναι ήδη μπροστά στην επιλογή να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα.
Αναμονή
Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που σύμφωνα με δηλώσεις του Δ. Καμμένου (σ.σ.: Ο ίδιος έθεσε θέμα για το αφορολόγητο) θα έχουν μέσα στην εβδομάδα αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στα ελληνικά συνδικάτα, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τα συνδικάτα για φανερή απουσία από τη μάχη που δίνει η κυβέρνησή του για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπονόησε ότι όχι μόνο δεν βγαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά προτιμούν να σιωπούν. «Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση. Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτήν τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας. Τα συνδικάτα στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της διάσκεψης της Ρώμης.
Λίγα λεπτά πιο πριν και αμέσως μετά τη φωτογράφηση των ηγετών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων, οι οποίοι και του μετέφεραν την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση -στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές- της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εκείνος φέρεται να σχολίασε ότι, δυστυχώς, δεν βλέπει την ίδια ανταπόκριση από τα ελληνικά συνδικάτα και μάλιστα στη δήλωσή του θύμισε πως στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 λειτούργησαν υπέρ του «ναι» σε μια κακή συμφωνία και όχι υπέρ της υπεράσπισης του δικαιώματος για μια καλύτερη.
Βεβαίως, παρατήρησε ότι δεν είναι όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, υπονοώντας ότι υπάρχουν ισχυρά σωματεία που τουλάχιστον δεν αντιπαρατίθενται στις διεκδικήσεις υπέρ των εργαζομένων.
Φώφη Γιωτάκη - Βούλα Κεχαγιά    http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου