Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Βloomberg: Τα σενάρια για την Ευρωζώνη και ο ρόλος της Ελλάδας...


Τρία σενάρια διάλυσης και τρία σενάρια διάσωσης της Ευρωζώνης παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, εν όψει μίας σειράς κρίσιμων γεγονότων, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα τρία σενάρια διάλυσης

  • Νίκη της Λεπέν στη Γαλλία: Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου κερδίζει τις εκλογές του Μαΐου και προκηρύσσει  δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στο οποίο και επικρατεί. Ξεκινούν οι εκροές κεφαλαίων όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, και ως εκ τούτου επιβάλλονται κεφαλαιακοί περιορισμοί. Η Λεπέν εισάγει στη Γαλλία το φράγκο, το οποίο διασυνδέεται με την καταρρέουσα ισοτιμία του ευρώ. Επικρατεί αναταραχή στις αγορές, με αρκετές χώρες - μέλη να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
  • Ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία: Μετά από αρκετά έτη υποτονικής ανάπτυξης, αύξησης της ανεργίας και πολλαπλών τραπεζικών κρίσεων, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της Λίγκας του Βορρά. Από κοινού καθορίζουν μία ατζέντα για την επαναφορά της λίρας ως εθνικού νομίσματος, την οποία θέτουν στην κρίση του ιταλικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.
  • Ελληνική κρίση: Με τους πιστωτές να ζητούν νέες περικοπές, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και χάρη στις εξαγγελίες του περί «τερματισμού της λιτότητας» κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε στάση πληρωμών, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τα τρία σενάρια διάσωσης

  • Η παγκόσμια κρίση συσπειρώνει την Ευρώπη: Ο Τραμπ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και ταυτόχρονα, ο Πούτιν παραβιάζει τα σύνορα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Το Βερολίνο αποφασίζει να αναλάβει την τύχη της Γηραιάς Ηπείρου. Ως αποτέλεσμα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα περί δημοσιονομικής ένωσης, επιβάλλοντας ως αναγκαίο όρο την θέσπιση μία αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  • Νίκη του Σουλτς: Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκλέγεται Καγκελάριος της Γερμανίας και προχωράει στη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής λιτότητας, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ελλάδα. Επίσης, εκφράζει τη στήριξή του στην έκδοση του ευρωομόλογου και ξεκινάει μία ήπιας μορφής επεκτατική πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες του Νότου.
  • Η Ευρωζώνη επιβιώνει: Η Λεπέν χάνει τις εκλογές, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες σταθεροποιούνται και η Μέρκελ επανεκλέγεται. Οι Βρυξέλλες ικανοποιούν το αίτημα για τη θέσπιση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα, η Ελλάδα εφαρμόζοντας τα μέτρα λιτότητας, υλοποιεί το πρόγραμμα, και η οικονομία βελτιώνεται...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου