Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Κις με αρακά και γραβιέρα

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠροετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 55΄ / Μέτριας δυσκολίας
Υλικά (για φόρμα 24 εκ.)
  • 1 έτοιμη βάση ζύμης τάρτας
  • 500 γρ. αρακάς, φρέσκος και καθαρισμένος (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 1.200 γρ. ακαθάριστο αρακά) ή κατεψυγμένος
  • 2 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 180 γρ. γραβιέρα, προτιμότερο πικάντικη, τριμμένη
  • τα φύλλα από 4 - 5 κλωναράκια φρέσκιας μέντας (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή δυόσμου (με άλλο γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία

Βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσει. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον αρακά και τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά.Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα.
Προσθέτουμε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το μυρωδικό και αλατοπίπερο. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους - κόβουμε όση εξέχει. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να ροδίσει και να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου