Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Αρνάκι γεμιστό στη γάστρα

Το πλεονέκτημα της γάστρας είναι πως το φαγητό σιγομαγειρεύεται με ελάχιστα ή καθόλου υγρά

Αρνάκι γεμιστό στη γάστρα

Yλικά (για 6 μερίδες)

στήθος από 1 μικρό αρνί

1 αρνίσια συκωταριά

2½ φλ. ρύζι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (κρατάμε και λίγο από το πράσινο μέρος τους)

1 γεμάτη χούφτα φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

χοντρή βελόνα και χοντρή κλωστή

λίγο αλεύρι και νερό, για το σφράγισμα

Εκτέλεση  
Ζητάμε από τον χασάπη να κόψει το στήθος από το αρνάκι έτσι όπως πρέπει ώστε να είναι κατάλληλο για γέμισμα. Πλένουμε το κρέας καλά και το αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Γέμιση: Ζεματίζουμε τα συκωτάκια και τα σουρώνουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά και τα ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις (δεν χρειάζεται να ψηθεί, ίσα να μαλακώσει λίγο εξωτερικά) και το σουρώνουμε. Προσθέτουμε τα συκωτάκια στο ρύζι, ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση: Γεμίζουμε το αρνάκι με το μείγμα. Ράβουμε το άνοιγμα με χοντρή κλωστή, για να κλείσει. Αλείφουμε το αρνάκι εξωτερικά με ελαιόλαδο, το βάζουμε στη γάστρα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Φτιάχνουμε ένα ελαστικό ζυμάρι, ανακατεύοντας αλεύρι με νερό, και σφραγίζουμε με τη ζύμη αυτή το καπάκι περιμετρικά, εκεί όπου ενώνεται με το σκεύος. Ψήνουμε για 3 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου