Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Σουβλίζουμε, ψήνουμε και στρώνουμε πασχαλιάτικο τραπέζι!

kokoretsi-olivemagazinegr-ANOIGMA
Η Ανάσταση, η γιορτή της χαράς και της αγάπης, κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα και απαιτεί ένα πλούσιο τραπέζι με αρνί, κοκορέτσι, κόκκινα αβγά, πασχαλινά γλυκά και ένα-δύο ή και πολύ περισσότερους ακόμη μεζέδες, έτσι για να τσιμπάμε όσο ψήνετε ο οβελίας! Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά, για να κάνουμε και τις ανάλογες προετοιμασίες.
Ο πρωταγωνιστής της μέρας

Αν έχετε χώρο και όρεξη να στήσετε σούβλες! Θα αισθανθείτε ότι πραγματικά τηρείτε το έθιμο. Για τα μυστικά του καλού ψήστη μην ανησυχείτε, σας έχουμε βήμα-βήμα τις 10 χρήσιμες συμβουλές για το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα καθώς και 5 tips για άψογα ψημένο κοκορέτσι και, μάλιστα, από έναν μάστορα του είδους, τον Δημήτρη Κωστάκο από την ταβέρνα “Τα Βλάχικα” στη Βάρη.
Αν βέβαια οι σούβλες σας φαίνονται πολύ, υπάρχει πάντα η κλασική και αγαπημένη επιλογή του φούρνου. Στα νησιά άλλωστε, από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις Κυκλάδες, το Πάσχα “σνομπάρουν” το σουβλιστό αρνί και το προτιμούν γεμιστό, με υλικά που και αυτά διαφέρουν από τόπο σε τόπο, όπως και οι ονομασίες τους. Λέγεται ότι η συνήθεια επικράτησε από τις χρυσοχέρες νοικοκυρές, αφού θεωρούσαν το αρνί στη σούβλα “πρόχειρο” για την πιο μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Ψημένο σε ξυλόφουρνο είναι το τέλειο φαγητό! Αλλά και στις πόλεις, μέσα στο φούρνο της κουζίνας γίνεται ξεχωριστό. Ιδού, λοιπόν, 3 αγαπημένες πασχαλινές συνταγές:
Λοιπά πασχαλινά, κρεάτινα εδέσματα
Με εντεράκια και συκωταριά δημιουργείτε μερικά από τα πιο κλασικά εδέσματα των ημερών, όπως κοκορετσάκια που ψήνονται στο φούρνο και φρυγαδέλια. Όσοι δε συμπαθούν τα εντόσθια πάλι, θα λατρέψουν ένα κοντοσούβλι λίγο πιο ξεχωριστό, όχι με 1 αλλά με 3 διαφορετικά κρέατα.
Οι σάλτσες του ψητού
Το ψητό κρέας δεν πρέπει ποτέ να είναι στεγνό στο πιάτο. Αντί να καταφύγετε στην κλασική επιλογή της μουστάρδας, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε αυτή τη μέρα, ετοιμάζοντας 3 ξεχωριστές σάλτσες που συνοδεύουν ιδανικά το αρνάκι σας.
Σαλάτες οι απαραίτητες
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο μας, πρέπει να συνόδευσε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες, καθώς οι φυτικές τους ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό. Φτιάξτε λοιπόν τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές, όπως:

http://www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου