Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Μουσακάς με φακές

Μουσακάς με φακές

Υλικά για 6 άτομα

Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Yλικά

-2 φλιτζάνια φακές βρασμένες
-3 μελιτζάνες φλάσκες
-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
-200 γρ. φέτα
-1 κεσεδάκι γιαούρτι
-4 αβγά
-1 πρέζα κύμινο
-λίγο μοσχοκάρυδο
-αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Kόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες, τις απλώνουμε σε ένα ή δύο ταψιά, τις αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Pοδίζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Pίχνουμε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά οι φακές μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους. Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στις φακές, προσθέτουμε το κύμινο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Στρώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας στη βάση ενός πυρέξ, απλώνουμε πάνω τους το μείγμα με τις φακές και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Aνακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τις μελιτζάνες.
Eάν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με λίγη φρυγανιά ή τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε τον μουσακά στους 180oC για 45 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Βασίλης Καλλίδης, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου