Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Γαύρος στην κατσαρόλα με σκόρδο, ρίγανη και φαρφάλες

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 20΄
 
Υλικά (για 4  άτομα)
  • 500 γρ. γαύρος, καθαρισμένος (από λέπια, κεφάλι και εντόσθια) και φιλεταρισμένος (βλ.  Παρακάτω)
  • 500 γρ. φαρφάλες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς
  • τα χοντρά κοτσάνια)
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Απλώνουμε το γαύρο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας απαλά.

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ρίγανη.

Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο γαύρος. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το μαϊντανό και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τι πίνουμε  
Μια ρετσίνα από Ασύρτικο, περασμένη από βαρέλι.
ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ  ΓΑΥΡΟΥ

●  Βάζουμε τα ψάρια σε  μπολ με παγωμένο νερό, ώστε να σφίξει η σάρκα τους και να μπορούμε να τα χειριστούμε εύκολα, και τα καθαρίζουμε από τα λέπια.
●  Με ένα ψαλίδι ή με το χέρι μας αποχωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα και το τραβάμε κατά μήκος της κοιλιάς, αφαιρώντας μαζί και τα εντόσθια. Ανοίγουμε κάθε γαύρο στην κοιλιά με τα δάχτυλά μας και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος της ουράς, αποκαλύπτοντας το κεντρικό κόκαλο, το οποίο και αφαιρούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου