Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ενημέρωση για έναρξη επισκοπήσεων ακτινιδίων και μέτρα πρόληψης από το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς



Αποτέλεσμα εικόνας για οπωρώνες και φυτώρια ακτινιδίων 
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  ενημερώνει τους   παραγωγούς ακτινιδίων του νομού μας, ότι στα πλαίσια των υποχρεώσεων της υπηρεσίας μας για το πρόγραμμα των επίσημων επισκοπήσεων για την αναγνώριση και διατήρηση της Χώρας ως Προστατευόμενης Ζώνης από ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας έχει  ξεκινήσει και φέτος από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, η δειγματοληψία φυτικού υλικού από οπωρώνες και φυτώρια ακτινιδίων του νομού μας.

Οι επισκοπήσεις των ακτινιδίων πραγματοποιούνται στην Π.Ε. Πιερίας ανελλιπώς από το 2011 και αποσκοπούν στην προστασία από την εμφάνιση της ασθένειας του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas syringae pv actinidiae (Psa).
Επισημαίνεται ότι όλα τα δείγματα που λήφθηκαν μέχρι και σήμερα, ακόμη και αυτά που υποδείχθηκαν από του παραγωγούς ως «ύποπτα», αποδείχθηκαν αρνητικά ως προς την παρουσία του βακτηρίου Psa κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από το εργαστήριο βακτηριολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Καλούνται οι παραγωγοί ακτινιδίων να επιθεωρούν τακτικά τα δένδρα τους για τυχόν εμφάνιση υπόπτων συμπτωμάτων προσβολής. Χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής από την ασθένεια είναι: γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, μάρανση και νέκρωση φύλλων, καρούλιασμα στις άκρες των φύλλων, καστανοκόκκινος μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού των βραχιόνων ή των κλάδων που μπορεί να συνοδεύεται από βακτηριακή εξίδρωση όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 25°C, καστανόχρωμος μεταχρωματισμός των ιστών κάτω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου