Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Κατερίνη: Άνοιξε η αυλαία των δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Εκπαίδευσης πολιτών και μαθητών

 Σε ρυθμούς Κομποστοποίησης  & Ανακύκλωσης
το ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Με γενικό τίτλο: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤ 2017» και με σύνθημα: «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!», άνοιξε το πρωί στο Πάρκο των Χρωμάτων, η αυλαία των δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Εκπαίδευσης των πολιτών και των μαθητών, στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών και την παραγωγή κομπόστ, από οργανικά απόβλητα.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο τρίπτυχο: «Μάθε - Γίνε Ενεργός – Σώσε τον Πλανήτη» διοργανώνονται από τον Δήμο Κατερίνης (Αντιδημαρχία Καθαριότητας - Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου), το τριήμερο Πέμπτη 01, Παρασκευή 02 και Σάββατο 03 Ιουνίου, κατά τις ώρες  10: 00 π.μ. - 14:00 και 18:00- 21:00 στο Πάρκο των Χρωμάτων.


 Πέμπτη 01 Ιουνίου, πρώτη ημέρα των δράσεων, τα παιδιά - παιδικών σταθμών της πόλης, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων με επίκεντρο το περιβάλλον και να ζωγραφίσουν για αυτό. Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες να προβληματιστούν, αλλά και να κάνουν μία πρώτη βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του δήμου Κατερίνης.

H παρουσίαση της καλής αυτής πρακτικής του Δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων γίνεται από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου, μέσω επίδειξης λειτουργίας του θρυμματιστή κλαδιών και παράλληλης παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού.

Παράλληλα, άτομα όλων των ηλικιών, είχαν τη δυνατότητα, να ενημερωθούν για την ανάγκη και τα οφέλη της Κομποστοποίησης, στην καθημερινή μας ζωή και στο περιβάλλον.  Σε όλους όσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν τις δράσεις διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ), ενώ λαμβάνουν δωρεάν εποχιακά φυτά και σπόρους προς φύτευση, καθώς και  2lt σακούλας φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος.

Όπως σημειώνει με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Με σημείο αναφοράς, το πάρκο των χρωμάτων, στο κέντρο της πόλης μας και πλέον στο κέντρο της ζωής μας, υλοποιούμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που αφυπνίζουν τους δημότες όλων των ηλικιών. Δράσεις που επικεντρώνονται στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη και  συμμετοχή του κάθε νοικοκυριού, του κάθε πολίτη στην προστασία της ίδιας της ζωής μας».


Παρόντες στην έναρξη των εκδηλώσεων ήταν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Κώστας Τσιουκάνης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος τύπου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου κ.α.


Όπως είναι γνωστό, στις δράσεις συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.), η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), η Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ (HELESI), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ), η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε. και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που συνδράμει στην υλοποίηση των δράσεων.



Οι ώρες κατά τις οποίες εκτυλίσσεται το πρόγραμμα δράσεων στο «Πάρκο των Χρωμάτων» διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη 1  Ιουνίου   από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Παρασκευή 2 Ιουνίου   από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Σάββατο 3 Ιουνίου  από  10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

Επιπλέον, στη διάρκεια του τριημέρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, υλοποιεί διασκεδαστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά κομποστοποίησης, ενώ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου περιβαλλοντικά παιχνίδια και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα τοποθετήσει το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης».



Στο πάρκο των χρωμάτων:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Περίπτερα με υλικά και φυλλάδια ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού,  γυαλιού και κάδοι συλλογής χαρτιού και γυαλιού προς ανακύκλωση. Περίπτερο με φυλλάδια ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση του νερού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

Δημιουργείται «Το δέντρο της ΖΩΗΣ» γεμίζει από παιδικές σκέψεις, λέξεις και σχέδια, ενώ στην συνέχεια θα κοσμήσει έναν δημοτικό χώρο. Διανέμονται έντυπα ενημέρωσης με οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση, σακούλες με χώμα κομπόστ, καθώς και κηπευτικά φυτά.

ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω δράσεις, θα αναγνωσθεί και θα παρουσιασθεί,  σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, ένα διαδραστικό παραμύθι  με θέμα  την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος και  γενικά με πράσινες δράσεις.

Ανάγνωση από παιδαγωγούς και παντομίμα από εξειδικευμένους animateur.

Επίσης, θα υλοποιηθούν παιχνίδια και κατασκευές για τους μικρούς δημότες σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη, δράση από τους Προσκόπους Κατερίνης με θέμα την ανακύκλωση.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα του δήμου μας.


Από το Γραφείο τύπου






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου