Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Τραγανοί κεφτέδες µε καρότο και κάρι

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 1 ώρα, Τηγάνισμα: 30΄
Υλικά για 35 - 40 κεφτέδες:
Για τους κεφτέδες:
  • 3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από κομμάτι της αρεσκείας μας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη
  • 1½ κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, καλά τριμμένος
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα:
  • αλεύρι για πανάρισμα
  • 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
  • 1 δόση «λαδολέμονο με ταχίνι»
     
Διαδικασία:

Κεφτέδες: Περνάμε τα καρότα από την ψιλή πλευρά του τρίφτη. Τα στύβουμε πολύ καλά, βάζουμε το χυμό τους σε ένα μπολάκι και το τρίμμα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, στο οποίο προσθέτουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το κάρι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά για να ενωθούν πλήρως και προσθέτουμε το χυμό καρότου.

Ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια του μείγματος, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε μέτριου μεγέθους κεφτέδες με βάρος περίπου 30 γρ. Τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε πιατέλα.
Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λαδιού και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με το λαδολέμονο με ταχίνι.
Τι πίνουμε: Το κάρι θέλει δίπλα του κάτι αρωματικό: Sauvignon blanc, ξηρό Μοσχάτο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου