Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Το μήνυμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η 20η Ιουνίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Πρόκειται για την μέρα κατά την οποία η συλλογική σκέψη κατευθύνεται στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους, τις ζωές τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τον θάνατο.
Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ’ αυτούς.

Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τα εδάφη της τα δυο χρόνια της κρίσης με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε 40.000 θέσεις φιλοξενίας σε πρώτη φάση, όταν τον Ιανουάριο του 2015 υπήρχαν μόλις 1.000. Έτσι διαχειριστήκαμε 60.000 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν εδώ μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες.
Καταφέραμε να μετακινήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά χωρίς βία. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν από εκεί σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας όπου τους παρέχονται κατ’ ελάχιστον στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Η Ελλάδα προσπαθεί τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να ενταχθούν σταδιακά στην εκπαίδευση, να συμμετέχουν καθολικά σε δράσεις πολιτισμού κι αθλητισμού και να είναι όλα εμβολιασμένα. Η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, μιας και η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας μείωσε τις ροές στα νησιά του Αιγαίου κατά 97% τους 15 μήνες που ισχύει. Η Ελλάδα κατάφερε να εξετάσει από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Η αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων από την αρχή της λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου το 2013, ανήλθε στο 587,8%.
Η Ελλάδα κατάφερε να ξεκινήσει και το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η διαμονή αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας αντί για συσσίτια μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Η Ελλάδα κατάφερε η παγκόσμια ημέρα προσφύγων να είναι η μέρα που στωικά θα γυρίσει το βλέμμα της στους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εδώ χωρίς να ντρέπεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική -για ένα ζήτημα που η διαχείρισή του παρομοιάζεται με μαραθώνιο κι όχι αγώνα 100 μέτρων- θα συνεχίσει να καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.
Τα δύο χρόνια που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση μεταπολεμικά, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την καθοριστική συμβολή της Ευρώπης στην διαχείριση της. Τέλος οφείλουμε να πούμε ότι χωρίς τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων αυτά τα δύο χρόνια δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Αυτό που επετεύχθη από την ελληνική κοινωνία είναι αξιέπαινο και μοναδικό στην Ευρώπη.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε".

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Καθήκον μας η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη
Ο αριθμός ρεκόρ 65,6 εκατ. εκτοπισμένων από τις εστίες τους το 2016, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργούν ένα βαθύ ερωτηματικό για το τι μπορεί να σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για την ζωή όλων αυτών των ανθρώπων.
Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας, δοκιμάζεται καθημερινά από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Η μόνη απάντηση που οφείλουμε να δίνουμε, είναι η απομόνωση κάθε ρατσιστικής, ξενοφοβικής, μισαλλόδοξης φωνής.
Μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των διωκόμενων από πολέμους, φτώχεια, αυταρχικά καθεστώτα, δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσον, ώστε οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, τα συρμάτινα τείχη, να αποτελέσουν σύντομα μια τραγική ανάμνηση.
Η ζωή με αξιοπρέπεια αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Καθήκον κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη,  ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες, ο αγώνας για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου