Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΔΙΟΝ : Κυριακή 27-8-2017



                                                          46ο Φεστιβάλ Ολύμπου
  Με την θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Το έργο παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Δίου.

  Θεωρείται ως μία από τις ωραιότερες δημιουργίες το Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Την σκηνοθετούν οι Αιμίλιου Χειλάκης και Μανώλη Δούνιας. Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία. Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Για τους Έλληνες η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.
  Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας την θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση:Γιώργος Μπλάνα
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση:Αγγελική Τρομπούκη Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική Διδασκαλία: Άννα Λάκη Βοηθός Σκηνογράφου:  Βάσια Χριστοπούλου
B Bοηθός Σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά
Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα
και οι Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.
Γενική είσοδος: 17 ευρώ. Ανέργων, πολυτέκνων, παιδικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ.

Σημεία προπώλησης των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Ολύμπου.
1.Κεντρικό Περίπτερο Ενημέρωσης και Προπώλησης εισιτηρίων Φεστιβάλ Ολύμπου. Αρεοπαγίτου και Σολωμού γωνία (πρώην Aspis Bank), Κατερίνη (Τηλ.2351076041)
2.Βιβλιοπωλεία Κατερίνης: «Μάτι» Αβέρωφ 4 (τηλ 2351031275) και «Νέστωρ» Κανάρη 5 τηλ (2351036024).
3Πρακτορείο Τύπου ΚΑΨΑΛΗ, Λιτόχωρο Πιερίας (2352083400)
4.Αναψυκτήριο Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου (Τηλ.2351053484)
5.«Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (2352042606)
6.Γραφείο πληροφοριών, Λεπτοκαρυά Πιερίας (2352031858).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου