Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου : «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ΑΠΟ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.


Δίον 19-8-2017

  Συνέχεια θεατρικών παραστάσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη.
  Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει: «Συμμετέχουμε στον φετινό εορτασμό του έτους Νίκου Καζαντζάκη με το ανέβασμα της παράστασης «Ασκητική». Είναι ένα έργο που φωτίζει την εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να βρει το  νόημα της ύπαρξής του και να το ερμηνεύσει. Η ομάδα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. με την καθοδήγηση του Ανδρέα Κουτσουρέλη δημιουργεί ένα θεατρικό σύμπαν, επιχειρώντας να μεταφέρει τη σκέψη και το λόγο του Καζαντζάκη στο σημερινό θεατή. Πρόκειται για «έξη πρόσωπα που…βρήκαν το συγγραφέα» τους.
Εύχομαι να τους συναντήσετε στο μοναδικό αυτό ταξίδι.»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.
Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν "διάλογο" με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Έξι  πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του "Ενός". Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.
Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του "διαλόγου" που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα "τελετουργικό δρώμενο" έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.
Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης, χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας,  στη "λιγόστιγμη" πορεία μας.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Τάσος Ροδοβίτης  
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Σημεία προπώλησης των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Ολύμπου.
1.Κεντρικό Περίπτερο Ενημέρωσης και Προπώλησης εισιτηρίων Φεστιβάλ Ολύμπου. Αρεοπαγίτου και Σολωμού γωνία (πρώην Aspis Bank), Κατερίνη (Τηλ.2351076041)
2.Βιβλιοπωλεία Κατερίνης: «Μάτι» Αβέρωφ 4 (τηλ 2351031275) και «Νέστωρ» Κανάρη 5 τηλ (2351036024).

3Πρακτορείο Τύπου ΚΑΨΑΛΗ, Λιτόχωρο Πιερίας (2352083400)
4.Αναψυκτήριο Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου (Τηλ.2351053484)
5.«Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (2352042606)
6.Γραφείο πληροφοριών, Λεπτοκαρυά Πιερίας (2352031858).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου