Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΨΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

                                          Με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

  Τίτλοι τέλους απόψε για το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Η αυλαία πέφτει με την θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, η οποία παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Δίου.

  Η τραγωδία που θεωρείται ως μια από τις ωραιότερες του Ευριπίδη, την σκηνοθετούν οι Αιμίλιου Χειλάκης και Μανώλη Δούνιας. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα. Το έργο αποδίδεται από τους: Αιμίλιο Χειλάκη που γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, την  Αθηνά Μαξίμου στο ρόλο Κλυταιμνήστρας και Μενέλαου και τη Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.
   Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης.
  Η πλοκή του έργου. Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας την θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.
  Με αφορμή το τέλος των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), επισημαίνει: « Σημαντική μέρα η σημερινή. Μετά από 30 εκδηλώσεις σε 58 ημέρες, πέφτει η αυλαία του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Μια ακόμα διοργάνωση περνά στην ιστορία του σπουδαίου και μεγάλου αυτού θεσμού, που τείνει προς τον μισό αιώνα ζωής. Δικαιούμαστε να είμαστε ευτυχείς και περήφανοι που παρά τις αντιξοότητες,  οδηγήσαμε το  Φεστιβάλ Ολύμπου, σε ένα ακόμη όμορφο και γεμάτο σπουδαία γεγονότα, πολιτιστικό ταξίδι.
  Τούτη τη βραδιά η Κύπρος ως η φετινή τιμώμενη χώρα, παραδίδει τη σκυτάλη στην χώρα που θα τιμήσουμε το 2018, την Τσεχία, η οποία γιορτάζει την  εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας της. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου