Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ομάδες Παραγωγών και για κτηνοτρόφους




Η Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549) είναι η Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με έδρα στους «Στάβλους Κοντογιάννη, Λ. Πορφύρα 4, ΜΕΝΙΔΙ, Αττικής, και τον τελευταίο καιρό ασχολήθηκε συστηματικά μαζί με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προωθήσει την αγροτική επιχειρηματικότητα, κυρίως με την μορφή των Ομάδων Παραγωγών.
Με 85% περίπου εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 2,6 δισεκατομμύρια Ευρώ εισαγωγές ζωικών προϊόντων (κυρίως μοσχαρίσιο κρέας), ακόμα και σε περίοδο «κρίσης», ενώ η ανεργία είναι ακόμα στα ύψη (λένε ότι είναι γύρω στο 21%) είναι ενδιαφέρουσα μια συζήτηση μαζί της για την κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα με την περιαστική κτηνοτροφία. Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις (τις γνωστές «Τρίτες της Κτηνοτροφίας», στις 21.00), συγκεντρώθηκαν στοιχεία από ενδιαφερόμενους, και από ότι φαίνεται θα προετοιμασθούν μια Ομάδα Παραγωγών Πρόβειου Κρέατος και μια Ομάδα Παραγωγών Γάλακτος.

Τα τελευταία χρόνια το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα «καρκινοβατεί», μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549) και έχει επιτρέψει σε ασύστολους ιδιώτες να λυμαίνονται τους αγρότες και ειδικότερα τους κτηνοτρόφους. Πλέον η επιβίωση έχει γίνει πρωταρχική ανάγκη.
Από την άλλη το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα απαξιώθηκε πλήρως, μέχρι σημείου ανυπαρξίας, συμπαρασύροντας όλους τους αγρότες, άλλα αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο σε καιροσκόπους, οι οποίοι εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους, την θρασύτητά τους, ίσως και την δυνατή φωνή τους και τις χοντροκομμένες «ατάκες» τους στα καφενεία.
Οι αγρότες ρουφώντας βίαια το «όπιο» των επιδοτήσεων, κατέστησαν έρμαια των εκάστοτε κυβερνώντων, εξαρτώμενοι πλήρως από τις ροές των χρηματοδοτήσεων, όπως ακριβώς οι ναρκομανείς επιζητούν εναγωνίως την «δόση» τους. Και οι αστοί γραφειοκράτες τους δίνουν τις επιδοτήσεις, με έναν ρυθμό, που δεν τους αφήνει να σκέπτονται τίποτε άλλο. Κατάντησε η αγροτική ζωή, και η εξαρτώμενη από αυτήν οικονομία, να ζουν στους ρυθμούς των ροών των επιδοτήσεων.
Και μαζί με όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, όπως καταλάβαμε από την συζήτηση με την κα Μάγδα Κοντογιάννη, τον κ Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και τον κ Κωνσταντίνο Μαντζουράνη (Πρόεδρο της ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ) έχουν «απέναντι»:
  • τόσο τους νεοαστούς που ήρθαν κατεπάνω τους και προσπαθούν να τους εκδιώξουν από τους πατρογονικούς χώρους, να τους αποκόψουν από το φυσικό τους περιβάλλον, που φρόντιζαν και φροντίζουν με όρους αειφορίας, αφού επιζεί μέχρι σήμερα, για να το «βιάζουν» οι νεοαστοί με «τακτοποιήσεις» …
  • όσο και τους συντεχνιαζόμενους γραφειοκράτες που βάζουν συνεχώς «τάχα» προδιαγραφές και διαδικασίες για να δικαιολογήσουν την μισθοδοσία τους.
  • κυρίως όμως μερικούς περίεργους πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, που για λόγους ψηφοθηρίας μετράν την ανά τετραετία εκλογή τους, πέραν πάσης ηθικής, όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας, και στην προκείμενη περίπτωση, με την επιβίωση των αγροτικών (κτηνοτροφικών) κοινωνιών, της υπαίθρου της Αττικής.
«Ως Ομάδες Παραγωγών-Ομ.Π. αναγνωρίζονται οι αυτοτελείς νομικές οντότητες του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών», ΥΑ Αριθ. 397/18235, ΦΕΚ Β’ 601/24.02.2017. Όπως εξήγησε ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης ο ορισμός «Ομάδα Παραγωγών» είναι επιθετικός προσδιορισμός μιας οποιασδήποτε νομικής οντότητας-επιχείρησης ή δομής της Κοινωνικής Οικονομίας (συνεταιρισμός) ή του εμπορικού δικαίου (εταιρεία) ή ακόμα και τμήμα ενός τέτοιου νομικού προσώπου, που αποφασίζουν και συμφωνούν σε ορισμένες υποχρεώσεις και στην κοινή διαχείριση των ωφελειών που μπορούν να έχουν.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως όλες οι δομές της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι η φυσική μήτρα ζύμωσης και εμψύχωσης προτάσεων και ιδεών, αλλά και δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες για την στήριξη δραστηριοτήτων της κοινωνικής οικονομίας, και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΥΚΕΩΝ θα μπορούσε να φιλοξενήσει όσες Ομάδες Παραγωγών Κτηνοτρόφων θα ήθελαν, αρκεί να είναι πάνω από 5 κτηνοτρόφοι.
Έτσι οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές, χωρίς να μπορούν να κατηγορηθούν για σύσταση καρτέλ. Υπάρχει ήδη πολλή νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που ισχυροποιεί αυτήν την δυνατότητα των παραγωγών.
Επίσης θα μπορούν να εξασφαλίσουν ενιαίες αγορές πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας, πχ στα φάρμακα που χρησιμοποιεί ο κάθε ένας στον στάβλο του. Και στην περίπτωση πολλών μικρών μη προβλέψιμων προμηθειών, η αγορά τους από κατάστημα που μετέχει σε εκπτωτικό διαγωνισμό θα φέρει μείωση στα έξοδα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Δηλαδή ακόμα και αν δεν ασχοληθεί η Ομάδα Παραγωγών πρωταρχικά με την επίτευξη εναρμονισμένων τιμών πώλησης του γάλακτος, ή του κρέατος, ή προϊόντων αυτών, και μόνο η συνεννόηση στις προμήθειες ή και στα ενδιάμεσα έξοδα (μεταφορές κλπ) και ο συντηρητικός στόχος επίτευξης μείωσης των εξόδων κατά 15% περίπου ετησίως, είναι μια τεράστια ωφέλεια για τον κάθε έναν κτηνοτρόφο, που θα μετέχει στην Ομάδα Παραγωγών, στα πλαίσια της ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ.
Κίνητρα για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα δίνει ο Κανονισμός 1305/2013 που αφορά τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που ορίζει ο Κανονισμός ετησίως ανέρχεται στο 10% επί του τζίρου των πωλήσεων των μελών της Ομάδας Παραγωγών.
Πέραν της αγροτικής συνδικαλιστικής δράσης, πέραν της αγροτικής επιχειρηματικότητας, μας λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, ίσως πρέπει οι κτηνοτρόφοι, και όλοι οι αγρότες, να ασχοληθούν λίγο περισσότερο και με την συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, και να μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας των πραγματικών παραγωγών πλούτου, για το μέλλον των αγροτικών κοινωνιών, το μέλλον όλων των παραγωγών. Αν μπορεί να προκύψει μια σταθερή προοπτική, αυτή θα μπορούσε να προέλθει από μια πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, διαμόρφωσης προτάσεων και κινητοποίησης, μια «πλατφόρμα παραγωγών».
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549), ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια να γνωρισθεί με τους «νεοαστούς» που ήρθαν δίπλα στους στάβλους, και να προσπαθήσει να συμφιλιωθεί μαζί τους, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις γνωριμίας, όπως: Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (stand Πρόβειο Κορδαλή), Γιορτή Φυστικιού Αίγινας (14-17 Σεπ 2017, stand Χερουβείμ), το Job Festival στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (29-30 Σεπ 2017, Skywalker) και πολλές άλλες τους επόμενους μήνες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου