Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Αυτόματες πληρωμές ΕΝΦΙΑ-Πως θα γίνουν οι συμψηφισμοί

Αυτόματες πληρωμές ΕΝΦΙΑ-Πως θα γίνουν οι συμψηφισμοί 
Οι ΑΦΜ τουλάχιστον 6,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών έχουν ήδη  «χρεωθεί» με 3,15 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν αυτόματα χωρίς οι ιδιοκτήτες –είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις- να χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό. Πώς θα γίνει αυτό;
Με τον συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τα βεβαιωθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι συμψηφισμοί θα γίνουν ως εξής:

  1. Το ποσό που δικαιούται να λάβει ο φορολογούμενος θα «σβήνει» την παλαιότερη οφειλή. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιο χρέος παλαιότερο του ΕΝΦΙΑ –ειδικά αν είναι ληξιπρόθεσμο- τότε ο συμψηφισμός θα γίνεται με τη συγκεκριμένη οφειλή.
  2. Αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή πέραν του βεβαιωμένου ποσού του ΕΝΦΙΑ, τότε ο συμψηφισμός θα αφορά στις πρώτες δόσεις. Αν για παράδειγμα η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ και η οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ είναι 1000 ευρώ, τότε θα πληρωθεί αυτόματα η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου και η δεύτερη δόση του Οκτωβρίου. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.
  3. Αν ο ΕΝΦΙΑ είναι μηδενικός και δεν υπάρχει άλλη οφειλή, τότε τα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους. Αυτό όμως δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τον Οκτώβριο.
  4. Δεν θα γίνονται συμψηφισμοί επιστροφών του συζύγου με οφειλές της συζύγου. Οι ΑΦΜ δεν θα μπλέκονται για κανέναν λόγο και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιλύονται στις Δ.Ο.Υ.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου