Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD, εκτός συνασπισμού το SPD

people-pass-
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,7%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες τα τελευταία 70 χρόνια. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20,2%, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα του η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανική Βουλή συγκεντρώνοντας το 13,4% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AFD».«Λάβαμε εντολή που πρέπει να υλοποιήσουμε μαζί με άλλους», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».
«Πικρή μέρα για το SPD»
Η πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα ήρθε από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος αναφέρει ότι το κόμμα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Χάσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά την πρώτη πρόγνωση των αποτελεσμάτων. «Είναι πικρή μέρα για μας», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Η εκλογική επιτυχία του AfD είναι οδυνηρή», ενώ κατέστησε σαφές ότι οι Σοσιαδημοκράτες δεν θα συμμετέχουν τον μεγάλο συνασπισμό της κυβέρνησης καθώς «μάχη κατά του AfD» σημαίνει ότι το SPD πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ, εμπλοκή δημιουργήθηκε προς στιγμήν μετά την δημοσιοποίηση των exit polls, με την αντιπρόεδρο του SPD, Μανουέλα Σβέζιχ να δηλώνει ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ο ίδιος, ωστόσο, διέψευσε εμμέσως με τις δηλώσεις του ενδεχόμενη αποχώρησή του από το κόμμα.
Οι έδρες που αντιστοιχούν σε κάθε κόμμα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα (Γράφημα: DW)
Σύμφωνα με τα exit polls ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) - οι οποίοι επιστρέφουν στη Bundestag - με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 8,9% και η Αριστερά (Die Linke) με 9,4%, σύμφωνα την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε από το ARD.  Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων είναι φανερό ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Σενάρια σύνθεσης νέας κυβέρνησης
Το αποτέλεσμα επιτρέπει την είσοδο έξι κομμάτων στην Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να «δυσκολέψει» την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού - το μοναδικό βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα - μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων. Aνοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δηλώνει ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, «αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποίησε.
Ερωτηθείς αν «βλέπει» ως εφικτό σενάριο τον συνασπισμό «Τζαμάικα», ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, Μίχαελ Φουκς είπε: «Θα είναι πολύ πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε τρία, αλλά τέσσερα κόμματα. Και ένα σημαντικά αποδυναμωμένο CSU θα πρέπει να παρουσιάσει νέο προφίλ. Αυτό δεν θα κάνει πιο εύκολο τον συνασπισμό».
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους - υποστηρικτές του κόμματος Μέρκελ και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.
AfD: «Τα καταφέραμε, θα αλλάξουμε τη χώρα»
«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».
Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποιείται από το απόγευμα της Κυριακής έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος. Περισσότερα από 1000 άτομα να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς, όπου γίνεται το εκλογικό πάρτι του κόμματος και φωνάζουν συνθήματα όπως: «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD».
Υψηλότερη η προσέλευση στις κάλπες από το 2013 - Στο 75,6% η συμμετοχή
Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα σχεδόν 61,5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες σε 299 εκλογικές περιφέρειες στο πλαίσιο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013, όπως μεταδίδει το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%. Επίσης,η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.
Το μεσημέρι ψήφισε και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.
 «Ισως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο κ.Σταϊνμάγερ την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι», είπε.

Με πληροφορίες από REUTERS, BBC, AΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου