Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη η Χαλκιδική και η Κεντρική Μακεδονία

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη η Χαλκιδική και η Κεντρική Μακεδονία
Η απόλαυση μιας ξένης κουζίνας αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Κι αν αυτό το «αξίωμα» ισχύει για κάθε ταξίδι, εντός ή εκτός των συνόρων της Ελλάδας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρό στην περίπτωση της «Μακεδονικής Κουζίνας» και της Κεντρικής Μακεδονίας, της πρώτης περιφέρειας της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
«Εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών, για δύο συνεχή έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health», που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική στις 16-20 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».
«Η καμπάνια προβολής της "Μακεδονικής Κουζίνας" εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά και με άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ως συγκεκριμένα παραδείγματα τη δημιουργία του ειδικού τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων, το δίκτυο φορέων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Με όλο αυτό το πλέγμα δράσεων και ενεργειών, για πρώτη φορά οργανωμένα προχωρούμε σε προτυποποίηση και σήμανση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, και θεσμοθετούμε τη "Μακεδονική Κουζίνα". Με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές βασισμένες σε εκλεκτές πρώτες ύλες, που παράγονται στα γεωγραφικά όρια των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, στοχεύουμε στο να προσδώσουμε στην ιδιαίτερη τοπική μας γαστρονομία την ξεχωριστή ταυτότητα που έλειπε. Ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια, που ο γαστρονομικός και ο οινικός τουρισμός, καθώς και το ενδιαφέρον για ζητήματα διατροφής και γαστρονομίας, έχουν ανοδική τάση παγκοσμίως», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, σημείωσε ότι «η μακεδονική κουζίνα είναι το όχημα μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για όλα τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας το γεγονός ότι κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και θα διαδώσουν τη μοναδικότητα της μακεδονικής κουζίνας διεθνώς» δήλωσε ο κ. Παπάς.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Δρ. Στέφανος Κάλης, σημείωσε ότι για τους Έλληνες το συνέδριο αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία επιστροφής στις ρίζες «στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας. Για τους συνέδρους είναι μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τα οφέλη αυτής της διατροφής, αλλά να ζήσουν εδώ, στο λίκνο της μεσογειακής διατροφής, και να γευθούν τα προϊόντα της μακεδονικής κουζίνας».
Η «Μακεδονική Κουζίνα» περιλαμβάνει σειρά ποιοτικών προϊόντων της μακεδονικής γης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και βότανα, ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και εκλεκτά κρέατα, που συνδυάζονται σε υπέροχες συνταγές και συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πιάτα που εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις και ξυπνάνε παλιές μνήμες και συγκινήσεις. Προτάσεις που συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κρασιά. Και όπου πρωταγωνιστική θέση έχει η ελιά, το χρυσάφι της μακεδονικής γης, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως βάση της καθημερινής μεσογειακής διατροφής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου