Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

«ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»



Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»

“Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία Ελευθερίας

Εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  “Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς”, η οποία έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.), στην Πλατεία Ελευθερίαςτην Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρες 09:00 π.μ. έως 14:00.
 Συγκεκριμένα, πιστοποιημένοι, εθελοντές εκπαιδευτές θα ενημερώνουν – εκπαιδεύουν τους παρευρισκόμενους πολίτες στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, και με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, θα εναλλάσσονται κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας,  σε μια  προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.  
Ενημερώσου – Εκπαιδεύσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου… Του δικού σου ανθρώπου…
 Η εκδήλωση, φιλοδοξεί, να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, η οποία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, π.χ. στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας. Οι περισσότερες όμως συμβαίνουν στα σπίτια των θυμάτων. Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, εφαρμόζεται όμως μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Αυξάνοντας το ποσοστό αυτό, 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Στους εκπαιδευόμενους αλλά και στους περαστικούς θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου