Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:«ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας




Με ενημέρωση και εκπαίδευση σώζονται ζωές!

Το μήνυμα της ευαισθητοποίησης & της εκπαίδευσης στην πρακτική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης έστειλαν σήμερα, από την (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας, ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας.

Ειδικότερα, εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης συνδιοργανώθηκε με  αφορμή  τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς, ο οποίος έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.).


Πιστοποιημένοι εθελοντές εκπαιδευτές ενημέρωσαν με λόγια κατανοητά τους παρευρισκόμενους πολίτες και στην συνέχεια με την συνδρομή προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων, τους εκπαίδευσαν στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, φορείς, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης και ειδικότερα οι εξής:

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΗΤΙΝΗΣ,

ΔΙΕΚ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, 5ο ΓΕΛ, 2ο ΕΠΑΛ / ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ εναλλάσσονταν κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας,  σε μια  προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τη ροή της εκδήλωσης παρακολούθησαν και οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης Δημήτρης Ντούρος & Παρθένα Μακρίδου - Παρτσαλίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γιάννης Καζταρίδης, η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μυράντα Παπά κ.α.




Ενημερώσου – Εκπαιδεύσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου… Του δικού σου ανθρώπου.

Απώτερος στόχος τόχος της εκδήλωσης είναι να βελτιώσει τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ανθρώπων, που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, η οποία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, π.χ. στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας. Οι περισσότερες όμως συμβαίνουν στα σπίτια των θυμάτων. Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν.

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, εφαρμόζεται όμως μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Αυξάνοντας το ποσοστό αυτό, 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Στους εκπαιδευόμενους αλλά και στους περαστικούς διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου