Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Μια σπάνια συλλογή στο Αιγίνιο



 
«ΑΣΤΕΓΟΣ» … ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
 
  Ένας  ανεκτίμητος θησαυρός σε μια γωνιά της Πιερίας …περιμένει τη δικαίωσή του. Και δικαίως αναμένει από τους φορείς της πολιτείας την αξιοποίησή του.
 Μείναμε κυριολεκτικά έκπληκτοι όταν σε επίσκεψή μας στο Αιγίνιο Πιερίας την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, επίσκεψη που μας προτάθηκε από φίλο της περιοχής της Βόρειας Πιερίας, για να γνωρίσουμε το ιδιωτικό «μουσείο» του Τάσου Τερζή, πρώην δημάρχου Αιγινίου.
 Είναι αλήθεια ότι δεχτήκαμε με σχετική περιέργεια την πρότασή του και σε λίγο ο Τάσος Τερζής ως άριστος οικοδεσπότης μας υποδέχεται στο «μουσείο» του. Στην πρόσοψη ενός κλασικού κτηρίου (το πατρικό του σπίτι) που στεγάζει τα εκθέματα,  δεσπόζει η επιγραφή ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ.

 Με την  είσοδο μας στο σαλόνι του σπιτιού, έκθαμβοι αντικρίσαμε δεκάδες συλλεκτικές φωτογραφίες τόσο από τη ζωή στο Αιγίνιο όσο και από το Καβακλί Αν. Ρωμυλίας. Ένας χώρος διανθισμένος και με τη συλλογή ιστορικών εφημερίδων από το 1700 και εντεύθεν. Στα  επόμενα δωμάτια δεσπόζουσα θέση οι σπάνιες συλλογές νομισμάτων, οι πίνακες ζωγραφικής και αγιογραφίας επώνυμων καλλιτεχνών. Την μοναδικότητα του χώρου την συμπληρώνουν οι συλλογές ρολογιών, μολυβιών, καθώς και τα χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, μοναδικές φωτογραφίες, κάρτες και απεριόριστος αριθμός  συλλεκτικών πολύτιμων αντικειμένων, όλα με πιστοποιητικό γνησιότητας, πλην όμως στοιβαγμένων το ένα πάνω στο άλλο, λόγω έλλειψης χώρου..
 «Αφιέρωσα μια ζωή για να συγκεντρώσω όλα αυτά που βλέπετε και ξόδεψα μια περιουσία» μας δηλώνει ο συλλέκτης Τάσος Τερζής. «Περιμένω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κάποιο άλλο φορέα, τη διάθεση κατάλληλου χώρου για να τεθούν σε δημόσια έκθεση όλα αυτά τα πολύτιμα εκθέματα που βρίσκονται στοιβαγμένα στο πατρικό μου σπίτι»
Αν βρεθείτε στο Αιγίνιο, αξίζει να επισκεφθείτε το «μουσείο» του Τάσου Τερζή, θα εκπλαγείτε και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε.
Γρηγόρης Παπαχρήστος
Πρόεδρος Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου