Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Τετάρτη 29 Νοέμβρη η Κομισιόν αξιολογεί την ΚΑΠ

Την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να δημοσιεύσει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η Κομισιόν, με τις σκέψεις τις εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να στρέφονται στο προϋπολογισμό μετά το 2020.
Το κείμενο αναμένεται περιέχει εκτεταταμένες συστάσεις για μέλλον της στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι η ΚΑΠ ως τώρα αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% των δαπανών της ΕΕήτοι στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό (2014-2020) περίπου 408 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στην έκθεση αξιολόγησης θα εκτιμηθούν με ακρίβεια τα οφέλη που αποφέρει και αν προσφέρει καλή σχέση ποιότητας / τιμής, ενώ θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τους φορολογούμενους, τους αποδέκτες της χρηματοδότησης και ακόμη και τα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Πριν από την αξιολόγηση της Επιτροπής, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Birdlife Europe και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, μαζί με τις Ομάδες των Πρασίνων / ΕΕΣ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέθεσαν τον δικό τους έλεγχο φυσικής κατάστασης της ΚΑΠ με τίτλο «Είναι η ΚΑΠ κατάλληλη για το σκοπό; Μια αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία». Αν και αναγνώρισαν ότι η πολιτική είχε επιτύχει καλά αποτελέσματα στην εξάλειψη της φτώχειας μεταξύ των αγροτών της ΕΕ και της πείνας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, οι συγγραφείς αμφισβήτησαν τη συνάφεια αυτών των στόχων στο σημερινό πλαίσιο.

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου