Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών





Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, δυστυχώς, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αποτελώντας μάστιγα στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γυναίκες όλων των ηλικιών κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά. Η βία είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ύπουλα “χτυπά” τις γυναίκες, ακόμα κι αν αυτές είναι μορφωμένες, επιτυχημένες επαγγελματικά, υποδειγματικές σύζυγοι, εξαιρετικές μητέρες. Σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία, το φαινόμενο συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο.


Δυστυχώς, η  οικονομική κρίση έχει επιτείνει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, φαινόμενο επικίνδυνο που δεν έχουμε δικαίωμα στη σιωπή. Η βία οποιασδήποτε μορφής σωματική, ψυχική, σεξουαλική, λεκτική αλλά και οικονομική πρέπει να σταματήσει.

Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια μέρα προβληματισμού, σχεδιασμού δράσεων και προγραμμάτων για την αντιμετώπισή της.

Η εξάλειψη της βίας είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  δείγμα πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση να καταγγέλλουμε την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας. Σε μια δημοκρατική  κοινωνία δεν πρέπει να μένουμε απαθείς  σε ενέργειες που καταπατούν  τα ανθρώπινα δικαιώματα.






Όλοι μαζί οφείλουμε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία με γερά θεμέλια, όπου οι αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης θα αποτρέπουν την επιβολή των πάλαι ποτέ πατριαρχικών κοινωνικών επιταγών και οι γυναίκες θα αποκτήσουν πια το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει.

Η  παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας. Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η κοινωνία μας να σταματήσει να εθελοτυφλεί σε κάθε φαινόμενο βίας, διασφαλίζοντας στις γυναίκες ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αλλά και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης  Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Μέλος της  Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως ως γυναίκα, απευθύνουμε μήνυμα αγάπης και στήριξης στις γυναίκες που κακοποιούνται ότι καμιά τους δεν είναι πλέον μόνη.

Οφείλουμε στις γυναίκες να εφαρμόσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία πολιτικές για διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν την προστασία του γυναικείου φύλου και την επίτευξη ισότητας των φύλων σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η κοινωνία ενωμένη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και καλεί τα θύματα να μην σιωπούν πια και να ζητήσουν βοήθεια.


Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης  Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Μέλος της  Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας



Σοφία Μαυρίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου