Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Υποχωρεί το φαινόμενο συγκέντρωσης υδρογονανθράκων στον Αλιάκμονα

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλιάκμονα ΜΕΘΩΝΗ
Υποχωρεί το φαινόμενο συγκέντρωσης υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, παρότι ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα αίτια και η προέλευση της ρύπανσης.

Στο μεταξύ, οι δειγματοληψίες νερού συνεχίζονται με την ίδια συχνότητα, ενώ προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο ευχερής η αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης στο μέλλον, η ΕΥΑΘ εγκαινιάζει συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία δεν αποκλείεται να ξεκινήσει στην πράξη ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, για την ποιοτική παρακολούθηση των νερών στον ταμιευτήρα και τη διώρυγα του Αλιάκμονα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, επισήμανε ότι "τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες, η κατάσταση της εισόδου της εγκατάστασης έχει επανέλθει σε πάρα πολύ καλές τιμές", διευκρινίζοντας ότι προφανώς το νερό που διοχετευόταν τελικά στην πόλη ήταν ούτως ή άλλως πλήρως ασφαλές για τους πολίτες και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν εκτιμήσεις ώς προς την ποσότητα των ουσιών που χύθηκαν στα νερά, ο κ.Κρεστενίτης διευκρίνισε ότι "δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ποσότητα, αν δηλαδή πρόκειται για ένα βαρέλι ή ένα βυτίο", ενώ ώς προς το ακριβές είδος των υδρογονανθράκων (αν δηλαδή είναι πετρέλαιο ή λιπαντικά, αχρησιμοποίητα ή "καμμένα"), σημείωσε ότι αυτό θα προκύψει από την έρευνα που κάνουν η Ελληνική Αστυνομία και η Εισαγγελία, από την οποία αναμένεται να διευκρινιστεί και η προέλευση της ρύπανσης.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην ΕΥΑΘ σύσκεψη με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρου Τσόγκα, της αντιπεριφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, Βούλας Πατουλίδου, του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, στελεχών της διεύθυνσης υγιεινής της Περιφέρειας, ελεγκτών περιβάλλοντος, πανεπιστημιακών και στελεχών της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για το πρόβλημα που ανέκυψε. "Αυτό που έμεινε από τη σύσκεψη ως συμφωνία και αυτοδέσμευση είναι ότι θα εμπλακεί και το ΑΠΘ στην κοινή ομάδα για την παρακολούθηση των ταμιευτήρων και της διώρυγας" σημείωσε ο κ. Κρεστενίτης, ενώ ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ομάδα θα μπορούσε να αναλάβει δράση ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, απάντησε ότι αυτό ενδεχομένως θα ήταν εφικτό.
Η συγκρότηση της ομάδας αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες σε κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, του ειδικού γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Περιβάλλοντος, Δημήτρη Δερματά και του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε., Μανώλη Παναγιωτάκη. "Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσαμε από κοινού με τη ΔΕΗ, η οποία και διαχειρίζεται τα νερά των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα, συνεργασία για την ποιοτική παρακολούθηση των υδάτων του" σημείωσε ο κ. Κρεστενίτης, διευκρινίζοντας ότι παρότι κάποιες ενέργειες είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών των δύο εταιρειών, ωστόσο είναι προς το συμφέρον όλων να γίνονται ούτως ή άλλως.
"Συγκεκριμένα, θα συγκροτήσουμε κοινή ομάδα με τη ΔΕΗ -η συνεργασία μας άλλωστε υπήρξε στενή από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου- σε υψηλό επίπεδο στελεχών, ώστε να συνταχθεί σχέδιο ποιοτικής παρακολούθησης των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα και της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του ποταμού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται και διαχειριστικά μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης" εξήγησε.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκαν στο νερό κηλίδες που παρέπεμπαν σε έλαια, πετρέλαια και γράσα την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΥΑΘ Α.Ε υπέβαλε στον Εισαγγελέα σχετική αναφορά, που πυροδότησε τη διενέργεια έρευνας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο κατά τον κ.Κρεστενίτη, "η σημερινή σύσκεψη στην ΕΥΑΘ ουδεμία σχέση είχε με την εισαγγελική έρευνα ή το δικαστικό κομμάτι".
"Από την πρώτη ώρα η εταιρεία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και ενήργησε βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που περιλάμβανε μέτρα τόσο εντός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, αυξάνοντας τον χρόνο επεξεργασίας του ύδατος, όσο και στις περιοχές εντοπισμού της ρύπανσης, με αύξηση της παροχής στη συνδετήρια διώρυγα, ανανέωση των νερών του φράγματος κι εγκατάσταση πλωτών απορροφητικών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας" κατέληξε ο κ. Κρεστενίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου