Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Πατατο-oμελέτα με τυριά και μυρώνια

65120216_4467_grigora_patatomeleta-me-tyria 

Προετοιμασία: 15΄, Τηγάνισμα: 18΄ - 20΄
Υλικά για 2 - 3 άτομα:
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 500 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες και μετά σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη
  • 50 γρ. ανθότυρο ή κατίκι, κομματιασμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωναράκια από 1/2 ματσάκι μυρώνια (αν βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή στον μανάβη ή στη λαϊκή της περιοχής μας) ή άνηθο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία:


Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα, περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για περίπου 6 - 8 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλες στο σκεύος, τις τηγανίζουμε σε 2 δόσεις. Βγάζουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, όπου τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τα μυρώνια ή τον άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χτυπάμε όλα τα υλικά με το σύρμα, μέχρι να ανακατευτούν καλά και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα τυριά και τις τηγανητές πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι, ίσα-ίσα να σκορπίσουν στο μείγμα.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα των αυγών και στρώνουμε την επιφάνεια της ομελέτας με τη ράχη ενός κουταλιού.

Τηγανίζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα και να ροδίσει η ομελέτα από την κάτω πλευρά (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας απαλά με μια σπάτουλα). Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα επίπεδο καπάκι, το γυρίζουμε ανάποδα και αδειάζουμε την ομελέτα ξανά στο τηγάνι, με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και αυτή η πλευρά.

Εναλλακτικά, για να αποφύγουμε το γύρισμα, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου, καλύπτουμε το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο (αν δεν είναι μεταλλικό) και βάζουμε το τηγάνι στην ψηλότερη σχάρα (κάτω από το γκριλ). Ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια της ομελέτας. Τη σερβίρουμε ζεστή, με πράσινη σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη.

Τι πίνουμε: Ενα Σαββατιανό από τα Μεσόγεια, έναν ορεινό Ροδίτη, ένα χαρμάνι των δύο ποικιλιών.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου