Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

«Πόλεμος» για τις 10 κάλπες και τους προστατευόμενους μάρτυρες...

         Άναψε φωτιές η ανακοίνωση του αντεισαγγελέα...


Πριν ακόμη αρχίσει η «μάχη» της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, όπου σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με το ερώτημα συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούς, ξέσπασε ήδη «πόλεμος» με αφορμή ανακοίνωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου, εποπτεύοντος των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» στις 9 Φεβρουαρίου 2018.

Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει». 

Καταλήγοντας η κα Σπυράκη επεσήμανε: «Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου».

Μαξίμου: "Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία"

Επιβεβαίωση της "επιδίωξης" του κ. Μητσοτάκη για συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και του "φόβου" του ακόμα και για την κρίση των βουλευτών του στην αυριανή ψηφοφορία, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την επιμονή της ΝΔ στο αίτημα για μία κάλπη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ειδικότερα πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι "η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis". Αναφέρουν πως η ΝΔ "επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα".

Με τη στάση αυτή όμως, υπογραμμίζουν, "ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία".

"Ο κ. Μητσοτάκης", προσθέτουν, "αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του". Και καταλήγουν: "Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται".

Αντίδραση απο Βενιζέλο, Γεωργιάδη

Άμεση ήταν η αντίδραση και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος με γραπτή του δήλωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι «από την ανακοίνωση του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Ο πρώην υπουργός καταλήγει στη δήλωσή του ,λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Από την μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση στο twitter έγραψε τα εξής: «Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη στη Χώρα μας επί Σύριζα το Σύνταγμα και η τήρηση στοιχειωδώς κανόνων Δικαίου έχουν πάει περίπατο.Εκ των υστέρων και μετά τη φασαρία παράνομα χαρακτηρίστηκαν μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος για να γλιτώσουν τις μηνύσεις μας».

 
Το πλαίσιο της συζήτησης

Η συνεδρίαση επί της προτάσεως συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προγραμματιστεί για τις εννέα το πρωί της Τετάρτης. Θα ξεκινήσει με εννέα ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα.

Στη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Η ψηφοφορία

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη.

Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.

Επίσης και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την Τετάρτη να στηθεί μια κάλπη (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προθεσμία ενός μηνός

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου