Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κίνημα Αλλαγής: Συνέδριο ιδρυτικό ή... υβριδικό;


Κίνημα Αλλαγής: Συνέδριο ιδρυτικό ή... υβριδικό; Ιδού η απορία 


Τέσσερις ημέρες πριν από το πρώτο συνέδριο του νέου φορέα το Πολιτικό Συμβούλιο δε μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε καν για το αν θα εκλεγούν ή όχι τα όργανα - Βάρυνε το κλίμα το ραντεβού Τσίπρα- Θεοδωράκη στο Μαξίμου

Μπορεί οι 212 χιλιάδες πολίτες, που ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, να έδωσαν αέρα στα πανιά του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά οι ισορροπίες και οι αντιτιθέμενες επιδιώξεις των πρωταγωνιστών απειλούν το εγχείρημα.


Ο διακομματικός χαρακτήρας που αποφασίστηκε για τη μεταβατική περίοδο οδήγησε σε μία συζήτηση για την εκλογή ή μη των συνέδρων και των νέων οργάνων. Το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις πρωταγωνίστησαν στη διεκδίκηση να μην υπάρξουν κάλπες. Και το πέτυχαν. Σύνεδροι είναι όσοι επιλέχθηκαν και όσοι δήλωσαν υποψηφιότητα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το συνέδριο θα εκλέξει ή όχι και με ποιον τρόπο (καθολική εκλογή ή με ποσοστώσεις) τα νέα όργανα. Στο Πολιτικό Συμβούλιο η Φώφη Γεννηματά πρότεινε δύο τρόπους: καθολική εκλογή με εγγυημένη συμμετοχή 5% στους βασικούς συμμετέχοντες και 1% για τα μικρότερα σχήματα ή συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής με ομόφωνη απόφαση. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης είχε δεχθεί τα πυρά των υπόλοιπων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, επέμεινε στη θεσμική συγκρότηση. Πολύ κοντά του βρέθηκαν και ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Θανάσης Θεοχαρόπουλο.

Υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν κάλπες τοποθετήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Στο δίλημμα εκλεγμένα ή διορισμένα όργανα απαντώ ευθέως εκλεγμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα το Πολιτικό Συμβούλιο «αποφάσισε» να αποφασίσουν οι επιτελείς των μελών του. Η δεύτερη συνεδρίαση κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και πάλι, όμως, χωρίς να βγει λευκός καπνός, οπότε και θα επαναληφθεί σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για το τι θα γίνει στο συνέδριο και κυρίως για το μετά: για το αν είναι όλοι οι συμμετέχοντες δεσμευμένοι στην ενότητα ή όχι;

 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου