Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ενημέρωση για έναρξη επισκοπήσεων ακτινιδίων και μέτρα πρόληψης από το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για βακτηρίου Psa,



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  ενημερώνει τους παραγωγούς ακτινιδίων του νομού μας, ότι στα πλαίσια των υποχρεώσεων της υπηρεσίας μας για το πρόγραμμα των επίσημων επισκοπήσεων για την αναγνώριση και διατήρηση της Χώρας ως Προστατευόμενης Ζώνης από ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, ξεκινά και φέτος από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου η δειγματοληψία φυτικού υλικού από οπωρώνες και φυτώρια ακτινιδίων του νομού μας.

Οι επισκοπήσεις των ακτινιδίων πραγματοποιούνται στο νομό μας ανελλιπώς από το 2011 και αποσκοπούν στην προστασία από την εμφάνιση της ασθένειας του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas syringae pv actinidiae (Psa).
Επισημαίνεται ότι όλα τα δείγματα που λήφθηκαν μέχρι και σήμερα στην ΠΕ Πιερίας είναι αρνητικά ως προς την παρουσία του βακτηρίου Psa, ακόμη και αυτά που υποδείχθηκαν από τους παραγωγούς ως «ύποπτα», κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από το εργαστήριο βακτηριολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Καλούνται οι παραγωγοί ακτινιδίων να επιθεωρούν τακτικά τα δένδρα τους για τυχόν εμφάνιση υπόπτων συμπτωμάτων προσβολής. Χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής από την ασθένεια είναι: γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, μάρανση και νέκρωση φύλλων, καρούλιασμα στις άκρες των φύλλων, καστανοκόκκινος μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού των βραχιόνων ή των κλάδων που μπορεί να συνοδεύεται από βακτηριακή εξίδρωση όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 25°C, καστανόχρωμος μεταχρωματισμός των ιστών κάτω από το φλοιό των κλάδων. Η μεταφορά του βακτηρίου μπορεί να γίνει με τον αέρα, τη βροχή, τα διάφορα ζώα, τον άνθρωπο ή τα μολυσμένα εργαλεία και το πολλαπλασιαστικό υλικό.
Σε περίπτωση που εντοπισθούν ύποπτα συμπτώματα σημαδεύονται τα δένδρα και οι παραγωγοί οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας για διενέργεια μακροσκοπικού ελέγχου και δειγματοληψίας. Σε καμιά περίπτωση δεν μεταφέρεται το ύποπτο φυτικό υλικό εκτός του οπωρώνα.
Εκτός από την συχνή επιθεώρηση των δένδρων συστήνονται επιγραμματικά προς εφαρμογή και οι εξής ορθές πρακτικές:
  • Εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής για τους χώρους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια
  • Καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τα φυτά.
  • Καταστροφή εντός του οπωρώνα των υπολειμμάτων κλαδέματος.
  • Διατήρηση  καθαρής επιφάνειας του εδάφους του οπωρώνα από πεσμένα φύλλα και κλαδιά με καταστροφή τους εντός του οπωρώνα.
  • Εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  • Σε περίπτωση εισόδου ανθρώπων και εργαλείων σε περισσότερα κτήματα, τα μέτρα υγιεινής να επαναλαμβάνονται σε κάθε οπωρώνα.
  • Σε περίπτωση χρήσης γύρης για τεχνητή επικονίαση, αυτή θα πρέπει να προέρχεται από υγιή φυτά και να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
  • Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού που, συνοδεύεται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί ακτινιδίων να διευκολύνουν την διενέργεια των ελέγχων και δειγματοληψιών και να επικοινωνούν για περαιτέρω πληροφόρηση με το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας στα τηλέφωνα 2351351-116, 2351351-119, 2351351-128.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ




             ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου