Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Φυσικό αέριο: Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες συνδέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

 Συνάντηση της βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα με στελέχη της ΔΕΔΑ

Την 22α /03/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της βουλεύτριας Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Θεόδωρου Τερζόπουλου,  της Αντιπροέδρου Στεφανίας Μωσσέ και του συμβούλου Διοίκησης Ιωάννη Χατζηχρήστου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Διοίκηση της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τη βουλευτή για τα εξής:
Η ΔΕΔΑ προχώρησε από τον Σεπτέμβρη 2017 στη σταδιακή ενεργοποίηση των δικτύων στις πόλεις Χαλκίδα, Λαμία και Σέρρες τα οποία ήταν ανενεργά  από τον χρόνο εγκατάστασής τους, δηλαδή για μία 10ετία περίπου.

Με την ενέργεια αυτή η ΔΕΔΑ επιδιώκει αφενός μεν να εκμεταλλευτεί μια αδρανή επί χρόνια επένδυση, αφετέρου να τροφοδοτήσει τους καταναλωτές που βρίσκονται επί της πορείας των δικτύων αυτών.
Την ίδια τακτική ενεργοποίησης και σύνδεσης καταναλωτών θα εφαρμόσει στη Κατερίνη και σε όλες τις άλλες πόλεις που έχουν εγκατεστημένα αλλά μη ενεργά δίκτυα αερίου. Σημειώνεται ότι οι συνδέσεις των καταναλωτών των περιοχών γίνονται χωρίς χρέωση  παρέχοντας με τον τρόπο αυτό, πρόσβαση στο πλέον ανταγωνιστικό καύσιμο με το χαμηλότερο δυνατό τιμολόγιο ως προς τα τέλη διανομής του.
Περαιτέρω η ΔΕΔΑ ενημέρωσε για το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων διανομής στη περιφέρεια της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση και πύκνωση των δικτύων σε 18 πόλεις των περιφερειών ΑΜΘ, ΚΜ και Στ. Ελλ., ύψους 142 εκατ. €, που αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως επένδυση για την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, μετά το έργο ηλεκτροδότησης της περιφέρειας της Ελλάδας.
Ο κος Θ. Τερζόπουλος επεσήμανε ότι οι διαγωνισμοί και οι κατασκευές θα πραγματοποιηθούν με βάση τις διατάξεις του νόμου περί δημοσίων έργων ήτοι του ν.4412/2016.
Η κ. Σκούφα επικρότησε την προσπάθεια της ΔΕΔΑ και επισήμανε την σημασία αυτών των έργων και για την πόλη της Κατερίνης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, και για τον λόγο αυτό ζήτησε:
·         τη ταχύτερη δυνατόν ενεργοποίηση των δικτύων στη Κατερίνη
·         την ίδρυση τοπικού γραφείου της ΔΕΔΑ προκειμένου να εξυπηρετείται το κοινό
·         την αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού συνδέσεων στη Κατερίνη, καθότι θεωρεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού για σύνδεση
·         την ταχύτερη δυνατή έναρξη των έργων πύκνωσης των δικτύων στη Κατερίνη ώστε να αυξηθεί το πλήθος των πολιτών που θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο
Τέλος υπογράμμισε και συμφώνησε με τη Διοίκηση της ΔΕΔΑ ότι το έργο της επέκτασης των δικτύων διανομής στη περιφέρεια της Ελλάδας θα πρέπει να λειτουργήσει κοινωνικοκεντρικά και συνεπώς να συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών-καταναλωτών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και στη μείωση της ανεργίας, καθώς πέραν του προσωπικού που θα απασχοληθεί άμεσα κατά την περίοδο των κατασκευών, θα ενισχυθούν τα επαγγέλματα που συνδέονται με τη μετατροπή των εγκαταστάσεων στα κτίρια (θερμοϋδραυλικοί, συντηρητές καυστήρων) και με την εμπορία συσκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου