Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Κερκυραϊκό Σοφρίτο

65110531_6280_kerkyra_sofrito
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 10΄ - 15΄

Το φαγητό αυτό προέρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας στο νησί. Πρόκειται για λεπτές φέτες από μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με κρασί, πολύ σκόρδο και μαϊντανό.
Υλικά  (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή λιγότερες, ανάλογα με τα γούστα μας)
  • τα φύλλα από 1½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 ml ζωμός κότας* ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Κρατάμε κατά μέρος 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα ρηχό πιάτο. Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες κρέατος, σε δόσεις, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και το αλεύρι να σχηματίσει μια καστανή κρούστα (σε αυτήν τη φάση το κρέας θα είναι μέτρια ψημένο.

Αν το θέλουμε καλοψημένο, τότε κόβουμε τις φέτες κρέατος πιο λεπτές). Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Κρατάμε στην κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο που τηγανίσαμε και πετάμε το υπόλοιπο.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και το μισό μαϊντανό και τα σοτάρουμε για 3 - 4 δευτερόλεπτα για να μη  μαυρίσει το σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς. Πασπαλίζουμε το μείγμα με τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι που έχουμε κρατήσει και τα σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Σβήνουμε  με το ξίδι και το κρασί και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε το ζωμό. Οταν πάρει βράση και ο ζωμός, προσθέτουμε το ζουμί που έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του υγρού για λίγα λεπτά, μέχρι να ελαττωθεί και να αρχίσει να πήζει. Τότε προσθέτουμε τα φιλέτα και βράζουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Τι πίνουμε
Λίγο γνωστά τα κερκυραϊκά κρασιά, περιορίζονται σε μια μικρή παραγωγή που δύσκολα θα βρείτε εκτός νησιού. Ο λευκός Κακοτρύγης και το ερυθρό Πετροκόριθο είναι οι γηγενείς ποικιλίες που συμπληρώνονται από την «αρχόντισσα του Ιονίου» Ρομπόλα, την κεφαλονίτιτκη Μαυροδάφνη,  λίγο Ροδίτη και Μοσχάτο, μερικές λιγότερο γνωστές, όπως το Σκοπελίτικο και το Βερτζαμί, και φυσικά  κάποιες ερυθρές διεθνείς ποικιλίες. Ωστόσο οι οίνοι ΠΓΕ Κέρκυρα και Χαλικούνα είναι μόνο λευκοί με βάση τον Κακοτρύγη.
* Ζωμός κότας
Παρασκευή: 1 ώρα

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε 1 κουταλιά λάδι 1 κρεμμύδι, χοντρο­κομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο, σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά. Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Αν χρησιμο­ποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια, τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου