Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Χταπόδι στιφάδο

xtapodi-stifado
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 50΄- 55΄
Υλικά για 6 άτομα:
  • 1.500 γρ. χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια περίπου των 3 εκ.
  • 1 κιλό μικρά ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια), καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα, με το χυμό τους
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 40 ml ξίδι από κρασί
  • 300 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία: 


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσει λίγο το χταπόδι.

Παράλληλα, σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κοκκάρια για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε απαλά, για να μη διαλύσουμε τα κρεμμύδια, και μαγειρεύουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της σάλτσας.

Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να «δέσει» η σάλτσα.

Αν το χταπόδι γίνει και η σάλτσα είναι υδαρής, το βγάζουμε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμύδια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει. Περιχύνουμε το φαγητό και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Μια πλούσια, ώριμη Νεμέα.
Καθάρισμα χταποδιού
Πλένουµε το χταπόδι καλά, με τρεχούμενο νερό, για να φύγει η άµµος από τις βεντούζες. Μπορούμε, αν θέλουμε, να το βάλουμε σε μπολ γεμάτο με νερό για περίπου 10 - 15 λεπτά, ώστε να ξεκολλήσει η άμμος, να κατακαθίσει και μετά να το ξεπλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Αφαιρούμε το κομμάτι με τα μάτια, που βρίσκεται στο επάνω μέρος της κουκούλας, στο κεφάλι, καθώς και το δόντι του, που βρίσκεται κάτω από την κουκούλα, στο σημείο όπου ενώνονται τα πλοκάμια.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου