Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Από το «όλοι Φώφη», στο... Φώφη εναντίον όλων!


kinhma_allaghs_arthoos1 


Ανφέρ από Παπανδρέου μέσω Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Συζητήσεις αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής στο Ποτάμι - Μιλούν για ενότητα, αλλά επιμένουν στο «ναι» στη συμφωνία ΔΗΜΑΡ και δήμαρχος Αθηναίων

Το... φιατάκι μεγάλωσε. Η Φώφη Γεννηματά έχει την εντολή και είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει. Η οπτική γωνία των συνεργατών της είναι αποκαλυπτική για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Επισημαίνουν πως «έθεσε τον εαυτό της στην κρίση της βάσης για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, παρότι ήταν ήδη εκλεγμένη από τη βάση του ΠΑΣΟΚ». Είχε προηγηθεί η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία είχε δεχθεί με όρους ισοτιμίας τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία και την ΕΔΕΜ. Μεσολάβησε η... άφεση αμαρτιών στο ΚΙΔΗΣΟ. Και ακολούθησε, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, η δημιουργία του Πολιτικού Συμβουλίου, «στο οποίο έδωσε ρόλο στους ηττημένους της 12ης Νοεμβρίου και τους προέδρους των υπόλοιπων κομμάτων, αποδεχόμενη τον πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου εγχειρήματος».

Παρολαυτά, «κανείς δεν της το ανταπέδωσε» λένε χαρακτηριστικά. «Κανείς δεν ένιωσε να δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Κανείς δεν συμπεριφέρεται ως στρατιώτης της παράταξης, όπως όλοι είχαν δεσμευθεί». Την κρίσιμη ώρα όλοι θέτουν θέματα αρχών και αξιών, δημιουργώντας εικόνα βαβέλ. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε πριν από λίγες εβδομάδες στη δήλωση «ως εδώ». Είναι η ίδια κατάσταση που κάνει τώρα τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνουν ότι «όλοι έχουν το δικαίωμα να φύγουν με δική τους απόφαση, αλλά η παραμονή έχει πρϋποθέσεις». Και αυτό ισχύει για όλους.

Μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη χθες ήταν η σειρά του Γιώργου Παπανδρέου να ανέβει στη σκηνή. Με ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πήρε δημόσια θέση υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ, ζητώντας από τους προδευτικούς πολίτες να τη στηρίξουν. Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά είχε διαμηνύσει στον Σεργκέι Στάνισεφ του ΕΣΚ ότι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όταν αναφέρονται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθώντας πιστά μία γραμμή που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός της, αλλά και την πάγια θέση της για λύση που δε θα αφήνει γκρίζες ζώνες για εντάσεις στο μέλλον. Το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και των χρονοδιαγραμμάτων ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι για την κυρία Γεννηματά αγκάθια που μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον. Και δεν κρύβει την ανησυχίας της, γιατί όσοι δεν πανηγυρίζουν για τη συμφωνία ζητώντας ουσιαστικές βελτιώσεις αμέσως τίθενται εκτός... προοδευτικού χώρου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

Ποτάμι: Συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων...

Χθες συνεδρίασαν τα μέλη του Ποταμιού που συμμετέχουν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. το ερώτημα τέθηκε χωρίς περιστροφές από τον Σταύρο Θεοδωράκη: μένουμε ή φεύγουμε; Οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί, αλλά η ουσία είναι πως το θέμα έχει ανοίξει. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή 1η Ιουλίου στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων.

«Ναι» στη συμφωνία μέσω ΣΔ από τον Γιώργο...

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες η Σοσιαλιστική Διεθνής:

«Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Ούτε μία κουβέντα υπέρ των επιφυλάξεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Αθήνα! Παρότι πρόεδρος στη διεθνή οργάνωση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Γεννηματά σε Στάνισεφ: Δε δεχόμαστε υποδείξεις...

Το απόγευμα της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε για τις απόψεις της σε σχέση με την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ τον Σεργκέι Στάνισεφ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν εμπλέκονται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.

«Η ένστασή μας είναι ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση» εξήγησε στον πρόεδρο του ΕΣΚ, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Αντίθετα, οξύνει τους εθνικισμούς και στα δύο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

«Βεβαίως» συμπλήρωσε, απευθυνόμενη στον κ. Στανίσεφ, «την αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας -παρά την ευνοϊκή συγκυρία- φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Η κυρία Γεννηματά συζήτησε επίσης ζητήματα που συνδέονται με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού ριζοσπαστικού προγράμματος για την Ευρώπη. 
 
 https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου