Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Εξηγήσεις ζητά το ΥΠΕΞ.. για «εξτρεμιστική τρέλα» μιλούν τα Τίρανα...


Αντιπαράθεση σημειώθηκε χτες το βράδυ μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων, μετά τον θάνατο 35χρονου ομογενή από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πυροβόλησε με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο Αργυρόκαστρο, καθώς η αστυνομία κατέβασε την ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών» γύρω από τον θάνατο του ομογενή στους Βουλιαράτες Αλβανίας.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και καταλήγει: «Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας και η αντίδραση από τον Έντι Ράμα

Τοπικά μέσα ανέφεραν πως οι δυνάμεις της RENEA κάλεσαν τον 35χρονο να παραδοθεί αλλά ο Κατσίφας δεν απάντησε στις εκκλήσεις της αστυνομίας. «Άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, και συμπλήρωσε: «Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να καλυφθούν για να προστατεύσουν τις ζωές τους και με ένα μεγάφωνο επανειλημμένα κάλεσαν τον άνδρα, που συνέχιζε να πυροβολεί, να παραδοθεί και να πετάξει το όπλο του.

Ο Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί κατά των ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο της ζωές τους. Σε απάντηση, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, οι ειδικές δυνάμεις τον σκότωσαν. Στο σημείο βρέθηκε ένα όπλο καλάσνικοφ, δυο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 κάλυκες. Στο σπίτι του Κατσίφα βρέθηκε μια στολή παραλλαγής».

Μέσω Twitter, ο Έντι Ράμα στάθηκε στο πλευρό της αστυνομίας της χώρας του, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ελλάδας.

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα, σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ

To υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπως μεταδίδει το Associated Press, εξέφρασε τη λύπη του για την «αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού» στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε επίσης ότι η αλβανική αστυνομία ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και μια περίπτωση επιθετικότητας απέναντι στις Αρχές της χώρας.

Διαβεβαίωσε δε, την Αθήνα ότι η «Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους κατοίκους της, μεταξύ των οποίων και για τους Έλληνες ομογενείς»...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου