Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Οι μίζες στα... χρόνια του «εκσυγχρονισμού»...


Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός Εθνικής Αμυνας του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ -μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο- που αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες και προφυλακίζεται.Μαζί με τον υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν σηκώσει το βάρος των σκανδάλων εκείνης της περιόδου που η Ελλάδα βίωνε την είσοδο στην ΟΝΕ και έκλαιγε τις χαμένες επενδύσεις του Χρηματιστηρίου. «Ας πρόσεχαν» είπε πει κυνικά τότε ο Κώστας Σημίτης. Αυτή η ατάκα σήμερα ακούγεται απίστευτα επίκαιρη για τους κατηγορούμενους υπουργούς του.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Πικραμένος ο Ακης που έχασε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη, συμβιβάστηκε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, του οποίου υπήρξε επικεφαλής από το 1996 έως το 2001. Τρία χρόνια αργότερα ο σκανδαλοθηρικός Τύπος ασχολείται με τον υπερπολυτελή γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη. Η περίεργη αγορά ενός σπιτιού από την ίδια έξι χρόνια αργότερα (αγοράστηκε σε τιμή χαμηλότερη της αξίας του), στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα αποτελέσει την αρχή του νήματος για τα όσα θα ακολουθούσαν.

Στα επόμενα χρόνια έως και το 2014 που θα καταδικαστεί οριστικά, αποδεικνύεται η συμμετοχή του σε υπεράκτιες εταιρείες και το εισαγγελικό πόρισμα της έρευνας που τον αφορούσε ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως τις 7/6/2001 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL».

Στις 16 Απριλίου του 2012 κρίθηκε προφυλακιστέος. Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στις 4 Μαΐου 2017 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, ενώ με γραπτή δήλωσή του επέμεινε ότι η δίωξή του ήταν «καθαρά πολιτική». Επέστρεψε στη φυλακή λίγο αργότερα, για να αφεθεί ξανά ελεύθερος για λόγους υγείας τον περασμένο Ιούλιο.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κρίθηκε ένοχος τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 450.000 μάρκων από την εταιρεία Siemens προκειμένου να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.



Το ποσό εμβάστηκε σε δύο δόσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος». Η πρωτόδικη ποινή ήταν κάθειρξη 8 ετών, το Εφετείο τη μείωσε στα 5 χρόνια, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως τα χρήματα αυτά ήταν προεκλογική χορηγία και ότι τέτοιες δωρεές είναι συνηθισμένες στις προεκλογικές εκστρατείες.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η αρχή του νήματος για τον πρώην τσάρο της Οικονομίας και αργότερα υπουργό Εθνικής Αμυνας βρέθηκε το 2012, όταν στη διαβόητη λίστα Λαγκάρντ εντοπίστηκε το όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, με λογαριασμό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος τότε είχε δηλώσει πως όλα τα χρήματα είναι νόμιμα. Γι’ αυτή την υπόθεση ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτόδικα για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» σε χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα (σύνολο 14.600 ευρώ). Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε.

Εν συνεχεία, οι έρευνες της Δικαιοσύνης επικεντρώθηκαν στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην υπουργού από τη γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V. για την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με το 16σέλιδο παραπεμπτικό που συνοδεύει τον περίπου 900σέλιδο φάκελο ερευνών, κοινό αντικείμενο όλων των δικογραφιών είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σημαντικά στοιχεία έφτασαν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης μέσω δικαστικής συνδρομής από ελβετικές και κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε και να έλαβε από τη γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της. Προφυλακίστηκε, μαζί με τη σύζυγό του, χθες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου