Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Το σχέδιο για την ψήφο στις ευρωεκλογές

12s16kalpi1
Οδικό χάρτη για τη δυνατότητα ψήφου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή Ελλήνων πολιτών οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες χώρες, εκτός της Ε.Ε., αποτελεί το σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.
Οσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, εφόσον περιέχεται η δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται σειρά εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων και φυσικά και η πολιτική βούληση, προκειμένου στις επόμενες ευρωεκλογές να συμμετάσχουν και οι Ελληνες που βρίσκονται σε χώρες εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σχετική νομοθετική πρόβλεψη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο εν λόγω σχέδιο νόμου, που αποτελεί κύρωση της απόφασης (Ε.Ε., Ευρατομ 2018/994) του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018, και με αυτή την έννοια αποτελεί υποχρεωτική αλλαγή στην οποία η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί, ορίζεται ότι οι Ελληνες που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη, αλλά και σε κράτη εκτός Ε.Ε., μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, εφόσον όμως –όπως διευκρινίζεται– καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις από την εθνική νομοθεσία. Θα πρέπει, δηλαδή, να διασφαλίζονται η αξιοπιστία του αποτελέσματος και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσα από σχετικές δικλίδες που θα ορίσει ο νομοθέτης. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, οι Ελληνες που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη μπορούσαν να ψηφίσουν προσερχόμενοι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, όπως επίσης και οι πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. που κατοικούν ή βρίσκονταν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές χωρίς να μετακινηθούν στο κράτος καταγωγής τους. Ωστόσο, τώρα δίνεται η δυνατότητα στο κάθε κράτος-μέλος να νομοθετήσει ώστε να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και οι πολίτες του που βρίσκονται εκτός Ε.Ε., π.χ. οι Ελληνες που διαμένουν στην Αγγλία.
Γενικότερα, για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, με βάση όσα ορίζονται στην απόφαση που κυρώνεται με το εν λόγω σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, η έκδοση και η δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη των ευρωεκλογών πρέπει να απέχει τουλάχιστον 34 ημέρες από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Τα έως τώρα ισχύοντα στην Ελλάδα προέβλεπαν το διάταγμα να δημοσιεύεται μόνο τριάντα ημέρες νωρίτερα. Επίσης, με βάση την Οδηγία της Ε.Ε., δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιτρέψουν να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή των μεμονωμένων υποψηφίων το όνομα του ευρωπαϊκού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ενωση φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την ιδεολογική σχέση των εθνικών κομμάτων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα, προκειμένου να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να αναζητήσουν μεγαλύτερη πληροφόρηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

http://www.kathimerini.gr/
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου