Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού : «1η Διακρατική Δραστηριότητα Σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών ERASMUS+»


Στα πλαίσια του σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών Erasmus+ με τίτλο: «Be the changeyou want to be που συντονίζει για τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού και συμμετέχουν  σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε από  16 - 20  Νοεμβρίου  2018 στην πόλη Curtea De Arges της Ρουμανίας  η 1η Διακρατική Δραστηριότητα.

Το νέο αυτό πρόγραμμα αναφέρεται στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και στοχεύει στην απόκτηση  γνώσεων  και εμπειριών  με  σκοπό να δώσει  λύσεις και να εισηγηθεί τρόπους με τους οποίους μπορούν οι μαθητές, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να διαμορφώσουν το αειφόρο μέλλον που θα τους διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής.
Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 14  εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου “Scoala Gimnaziala Mircea cel Batran” υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε  ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί  Χρυσούλα  Τζελέπη  και Αγγελική Μαντζιάρη. 
Οι δράσεις  ξεκίνησαν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 με μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής. Η τελετή έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της πόλης Curtea De Arges, πρώτης ιστορικής πρωτεύουσας της Βλαχίας, κοντά στα Καρπάθια όρη, με την παρουσία του Δημάρχου και εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής διοίκησης της Ρουμανίας.
Η εκδήλωση, που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, περιλάμβανε ανάκρουση του ευρωπαϊκού  ύμνου και των εθνικών  ύμνων όλων των χωρών, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, παρουσίαση μοντέρνων χορών  και  χαιρετισμούς  από το Δήμαρχο, τον Διευθυντή του τοπικού σχολείου αλλά και τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού και συντονιστή του προγράμματος  Δημήτριο Χλεμέ, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής αυτής σύμπραξης.
Στον ίδιο χώρο έγιναν παρουσιάσεις όλων των σχολείων και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ρουμάνικου σχολείου, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι των γονέων τις υποδέχονταν με τοπικά έθιμα, τραγούδια και δώρα.  
Το Σάββατο και την Κυριακή (17 και 18 Νοεμβρίου 2018) οι δραστηριότητες περιλάμβαναν επισκέψεις  σε  αξιοθέατα, θρησκευτικούς, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς  χώρους, (μοναστήρια, παραδοσιακό αποστακτήριο, λαογραφικά μουσεία, παραδοσιακούς οικισμούς και κατοικίες, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, Καρπάθια όρη, μεσαιωνική πόλη Alba Iulia,  την πόλη SIbiou, επίσκεψη στο κάστρο του Κόμη  Δράκουλα, κ.ά.).     
Το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εορταστικό παραδοσιακό δείπνο, όπου η κάθε χώρα παρουσίασε  αντιπροσωπευτικά φαγητά και  ποτά.  
Τη Δευτέρα  19 Νοεμβρίου, η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη σε τοπικό εργοστάσιο Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών και στη συνέχεια σε παραδοσιακό  εργαστήριο  κρέατος.    
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας,  εκπαιδευτικοί και μαθητές  συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο  με θέμα: «Η εκπαίδευση   για το περιβάλλον και  την αειφορία ως παιδαγωγικό πλαίσιο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».  Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές υλοποίησαν δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και επικεντρώθηκαν σε θέματα   διαχείρισης  αποβλήτων και ανακύκλωσης.
 Η 1η Διακρατική συνάντηση - δραστηριότητα ήταν για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μια μοναδική εμπειρία. Τέθηκαν οι βάσεις για μια εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία και προσδιορίστηκαν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες όλων. Τέλος αναδείχθηκε η αξία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Σχολικών Ανταλλαγών που  παρέχουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  μια μοναδική ευκαιρία ανασχεδιασμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι  αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών επέστρεψαν την Τετάρτη  21 Νοεμβρίου  2018  στις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.    
Κολινδρός,  27 Νοεμβρίου 2018









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου