Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ρεβιθάδα στη γάστρα με ζυγούρι

Υλικά

  • 1.500 γρ. ζυγούρι, σπάλα, κομμένο σε μερίδες (ζυγούρι είναι το αρνί άνω του 1 έτους. Το κρέας του θεωρείται πιο σκληρό από του γάλακτος και κατά πολλούς νοστιμότερο. Το βρίσκουμε σε ορισμένα καλά κρεοπωλεία) ή αρνί
  • 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 50 ml χυμός λεμονιού (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ανάβουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε μια μεγάλη γάστρα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον μαϊντανό και το λεμόνι. Σκεπάζουμε με τόσο νερό ώστε να υπερκαλύψει τα όσπρια κατά 3 εκ., κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Αποσύρουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι προσέχοντας τους υδρατμούς και σκορπίζουμε τον χυμό λεμονιού (αν βάλουμε) και τον μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας ένα Ξινόμαυρο ή ένα γεμάτο Αγιωργίτκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου