Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Συμφωνία ΕΕ με Λονδίνο για το Brexit...

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί αύριο την Τετάρτη, για να υπογραφεί η συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit, που επετευχθη σήμερα

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, οι υπουργοί καλούνται μεμονωμένα στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερωθούν για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία , ενώ πλέον καλούνται να υπογράψουν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με την ΕΕ. 


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, που συμφωνήθηκε την Τρίτη ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. 


Πλέον, οι υπουργοί καλούνται να υπογράψουν το σχέδιο της Τερέζα Μέι, συμπεριλαμβανομένου του κύριου εγγράφου και της συμφωνίας αποχώρησης, ένα πυκνογραμμένο νομικό κείμενο άνω των 400 σελίδων. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το κείμενο της συμφωνίας είναι κοντά στις 600 σελίδες, ενώ η πολιτική διακήρυξη είναι πολύ μικρότερη σε έκταση. 



Το υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα - 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος). «Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει στις 2 μ.μ. αύριο για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί κλήθηκαν να διαβάσουν το προσχέδιο πριν τη σύσκεψη», αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο. 



Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν τα έγγραφα πριν τη συνάντηση και θα τα εξετάσουν προσεκτικά τις διατάξεις που αφορούν στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, που θεωρούνταν και το «βασικότερο αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. 


Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου που επικαλείται το BBC, έχει υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και από τις δύο πλευρές, μετά από εντατικές συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα.


Επιφυλάξεις από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς 


Οι υπουργοί που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit έχουν επανειλημμένα εγείρει ανησυχίες για την υπογραφή μιας συμφωνίας που παγιδεύει τη χώρα σε μόνιμη τελωνειακή ένωση. Επίσης, θα θελήσουν να διαπιστώσουν εάν η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών, όπως για τον τερματισμό της συμφωνίας. 


Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι έχει αποσταλεί στο Λονδίνο ένα σταθερό κείμενο, το οποίο οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν αποκαλούν συμφωνία, καθώς όπως επισημαίνουν, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι θα υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο. 


Η επικύρωση της συμφωνίας προϋποθέτει την υπογραφή της σε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και το Νοέμβριο- καθώς και να επικυρωθεί από τους βουλευτές της Βρετανίας, σε μια τελική ψηφοφορία, που αναμένεται ότι θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.


Σε περίπτωση που το κείμενο της συμφωνίας δεν υιοθετηθεί, τότε η Βρετανία κινδυνεύει με μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία,  γεγονός που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στη χώρα τεράστια προβλήματα.



Ερωτήματα για τη στάση των βουλευτών 


Ακόμη κι αν οι υπουργοί προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας και υπάρξει πολιτική συμφωνία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, που αν όλα πάνε με βάση τα χρονοδιαγράμματα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδος, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί στην ψηφοφορία στη Βουλή. 


Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι δεν θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία στη Βουλή, ανεξαρτήτως περιεχομένου. 


Ήδη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησε με τη συμφωνία, λέγοντας ότι με αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί σε καθεστώς υποτέλειας, αφού θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και σε μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται από νόμους για τους οποίους δεν έχει λόγο. 


Ως εκ τούτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα ψηφίσει εναντίον της συμφωνίας, έστω κι αν δεν έχει δει το τελικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου