Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

«Θερμό» δεκαπενθήμερο στη Βουλή με ψηφοφορίες για ΝΑΤΟ και Σύνταγμα


vouli

Δεκαπενθήμερο μεγάλων θεμάτων είναι για τη Βουλή το πρώτο του μηνός Φεβρουαρίου, καθώς σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν προγραμματισμό, η εθνική αντιπροσωπεία καλείται εκτός όλων των άλλων αφενός να επικυρώσει το Πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και αφετέρου να πραγματοποιήσει την πρώτη ψηφοφορία επί των προτάσεων των κομμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποιήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, το νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα κυρώνεται το προαναφερθέν Πρωτόκολλο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια ως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος θα σημάνει αμέσως μετά την ενεργοποίηση της πρόβλεψης να τεθούν σε ισχύ οι προσφάτως αναθεωρηθείσες διατάξεις του Συντάγματος της βόρειας γείτονος (αλλαγή ονόματος κλπ).
Λίγα 24ωρα αργότερα και συγκεκριμένα το διάστημα 11-13 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να γίνει τεθεί προς πρώτη έγκριση η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να διεξαχθεί βάσει σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης και δεύτερη ψηφοφορία μετά από ένα μήνα, δηλαδή στα μέσα Μαρτίου.
Τέλος, σημειώνεται ότι στο πολιτικό παρασκήνιο και στα αρμόδια κοινοβουλευτικά γραφεία, παραμένει ανοιχτό θέμα προς διευθέτηση ο τρόπος δεξαγωγής των ψηφοφοριών κατά την νομοθετική διαδικασία, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με την μειοψηφία (145 βουλευτές) ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη της κυβέρνησης από ανεξάρτητους βουλευτές. Η λύση των συνεχών ονομαστικών ψηφοφοριών προκρίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, και στο βαθμό που δεν ληφθεί η πολιτική απόφαση για διεύρυνση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ένταξης σε αυτήν ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων-«προθύμων» για παροχή στήριξης στο παρόν κυβερνητικό σχήμα.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου