Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ :ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Πριν λίγες εβδομάδες ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, άρχισε να  μεταθέτει τους ιερείς από τις ενορίες τους, όπως Παλιάμπελα, Κολινδρό , Αιγίνιο  σε άλλες ενορίες στη Βόρεια Πιερία.
Αναστάτωση , Αγανάκτηση και Ανησυχία επικρατεί στις ενορίες του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού.
Οι κάτοικοι του Αιγινίου από την ενορία του Αγίου Ανδρέα με επιστολή τους  ζητούν και  περιμένουν  από τον Μητροπολίτη, να ανακαλέσει την απόφασή του και να συνεχίσει να επιτελεί ο πατήρ Βασίλης στην ενορία τους.


Επιστολή προς Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ.κ.Γεώργιο.
Κοινοποιείται προς:
1. Δήμαρχο  Πύδνας και  Κολινδρού, κ. Λαγδάρη Ευάγγελο
2. Αρχιερατικό Επίτροπο Βόρειας ΠιερΙας, κ. Γκοτσίδη  Ηλία

Αιγίνιο, 30-01-2019

Σεβασμιότατε,
Πληροφορηθήκαμε αρχικά από φήμες και στη συνέχεια από τον ίδιο τον εφημέριο, Πατέρα Βασίλειο, την απόφασή σας για μετάθεσή του μετά τον Ιούνιο με δική σας πρωτοβουλία και χωρίς την αίτηση του ίδιου.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διαβεβαίωση του ίδιου Πατέρα
Βασίλειου ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ενορία του
Αγ. Ανδρέα και πιστεύοντας πως σε μια δημοκρατική εν Χριστώ κοινωνία και η άποψη των ενοριτών είναι βαρύνουσας
Σημασίας, θα θέλαμε- με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο σας και την αρχιεροσύνη σας- να σας εκθέσουμε και τις δικές μας απόψεις για την απόφαση σας αυτή που ελπίζουμε και
πιστεύουμε ότι θα τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας ώστε να
ανακληθεί η εν λόγω μετάθεση.
Ο Πατέρας Βασίλειος υπηρετεί την Ενορία του Αγ. Ανδρέα από το 2013 μετά το θάνατο του επί 50 συναπτά έτη Πατρός Γεωργίου. Εγκαταστάθηκε στο Αιγίνιο με την οικογένειά του, αγκάλιασε τους ενορίτες του, τον αγκάλιασαν και οι ίδιοι. Τα παιδιά του έγιναν παιδιά μας και η οικογένειά του εναρμονίστηκε πλήρως με τους ρυθμούς της Ενορίας.
Ως ιερέας , κατά την ταπεινή μας άποψη, εκτελεί με
ευσυνειδησία και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του. Είναι
δίπλα σε κάθε ενορίτη, όταν τον χρειαστεί, και συμμετέχει
ενεργά όπου του ζητηθεί, σε κάθε δράση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της  Ενορίας και του Δήμου.
Το νεαρό της ηλικίας του, η ορθοφωνία του, η ταπεινότητά του και η ευσυνειδησία του αποτελούσαν για μας εχέγγυο ότι θα υπηρετούσε την ενορία μας για 50 και γιατί όχι, και παραπάνω χρόνια από τον προκαθήμενό του. Το έργο του σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, το φιλόπτωχο ταμείο, το προσωπικό της εκκλησίας, τους συλλόγους, τις δομές και τις αρχές του τόπου δείχνει ένα λειτουργό της Εκκλησίας με διάθεση να προσφέρει αλλά και να εμπνεύσει τους ενορίτες του να συμμετάσχουν ενεργά, όπου τους ζητηθεί, (συσσίτια φιλόπτωχου, εκκλησιαστική χορωδία, φιλοξενία ιερών προσκυνημάτων, καθαρισμός και καλλωπισμός του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου σε κάθε γιορτή της χριστιανοσύνης, κατηχητικό, προγράμματα εκπαιδευτικά με εθελοντές ενορίτες, εστιάσεις ενοριτών και φιλοξενουμένων σε μεγάλες γιορτές).
Προφανώς, η παραπάνω συνοπτική αναφορά μας δεν καλύπτει όλο το έργο του ιερέα μας αλλά είναι ενδεικτικό ενός ιερέα που στέκεται δίπλα στο ποίμνιό του, στις χαρές και στις λύπες του, ενός οργανικού μέρους της ενορίας και όχι ενός επισκέπτη για τη λειτουργία της Κυριακής ή ενός προγραμματισμένου μνημόσυνου. Ενός λειτουργού, που τα θέλω μας είναι και δικά του ως πνευματικός εμψυχωτής, αρωγός και συμπαραστάτης.
Δεν αναφερόμαστε σε αύξηση ή μη των εσόδων της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα από κεριά ,τάματα, προσφορές, λιτανείες εικόνων, μυστήρια κ.τ.λ. , γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν να κάνουν με μια χριστιανική κοινότητα η οποία δεν λειτουργεί ως επιχείρηση αλλά ως πυρήνας και πυλώνας στήριξης αυτής της κοινότητας που διατελεί με αξιοπρέπεια και με εν Χριστώ αγάπη και ομόνοια. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με έναν ιερέα σαν τον πατέρα Βασίλειο που συγκλίνει στο πρόσωπό του τις αξίες και τις αρετές ενός άξιου ιερωμένου.
Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί η
Εκκλησία στο σύνολό της ούτε έχουμε σαφή γνώση των
κανόνων και των νόμων που τη διέπουν, θα θέλαμε να πληρο- φορηθούμε τι ακριβώς προηγήθηκε για μια τέτοια απόφαση (για μας άνευ λόγου και αιτίας) και πώς σκεπτόμενοι ως Μητρόπολη βάλατε σε διαδικασία μια ολόκληρη Ενορία να αναρωτιέται τι έκανε λάθος ή μάλλον τι δεν έκανε σωστά ώστε «αυθαιρέτως» να μεταθέσετε τον ιερέα Πατέρα Βασίλειο που έχοντας περάσει τα δύσκολα χρόνια της προσαρμογής στην ενορία μας διαφαινόταν η μελλοντική αγαστή συμπόρευσή μας.
Ελπίζουμε πως οι θέσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σας και ότι έχετε τη γενναιότητα ψυχής να ανακαλέσετε την
απόφαση μετάθεσης του Πατέρα Βασίλειου που μας λύπησε
όλους βαθύτατα. Μην ξεχνάτε πως διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, που ο τόπος μας και η χώρα μας θα πρέπει να επαγρυπνεί για άλλα θέματα και όχι για θέματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
              
   Με σεβασμό,
  οι ενορίτες του Ιερού ναού Αγ. Ανδρέα  Αιγινίου Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου