Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Βλέπουν Μάιο, αλλά θέλουν Οκτώβριο...


Ψάχνουν την ημερομηνία των εκλογών στο Μαξίμου...

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει έτοιμο για τη διενέργεια πολλαπλών εκλογών τον Μάιο με την προμήθεια όλου του αναγκαίου υλικού, όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Το αφήγημα της εξάντλησης της τετραετίας θα εξακολουθήσει να είναι η απάντηση που θα δίνει το Μαξίμου στις αιτιάσεις της ΝΔ για εκλογές, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά.

Αυτό που ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση τόσο κορυφαίοι κυβερνητικοί όσο και βουλευτές της πλειοψηφίας, είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός στις αρχές της άνοιξης. Στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν πως η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των "δημοσκόπων" της Κουμουνδούρου και της Ηρώδου Αττικού.

Στη "ζυγαριά" έχουν μπει δυο ημερομηνίες: Κάλπες τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές ή προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία τον Οκτώβριο.

Εκλογές τον Οκτώβριο

Η εξάντληση της τετραετίας και η απόλυτη διάψευση των προφητείων για "πτώση" της νέας πλειοψηφίας - "κουρελού" είναι το σενάριο που προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας και διαμηνύει όχι μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και σε συνομιλίες του με τους στενούς του συνεργάτες.

Η μεγάλη ανησυχία για τον Οκτώβριο είναι ο φόβος της "ψήφου διαμαρτυρίας" που μπορεί να αποτυπωθεί στην ευρωκάλπη τον Μάιο και να κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ξεπεραστεί αυτό, πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα ήταν η απόδειξη της πολιτικής σταθερότητας, την οποία επικαλείται το Μαξίμου, αφού θα είναι το πρώτο κόμμα μετά τη δεύτερη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη που θα έχει ολοκληρώσει την τετραετία.

Οι κάλπες το φθινόπωρο θα έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο χρόνο, προκειμένου να κλείσει την "ψαλίδα" με τη ΝΔ και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του που τον στήριξαν το 2015. Εκτιμούν πως η κοινωνία θα έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει και να αντιδράσει θετικά στα μέτρα που θα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, αλλά και να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, αφού στο Μαξίμου πρέπει να συνυπολογίσουν ότι εξάντληση της συνταγματικής θητείας σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει ακόμα ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα. Μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι περιθώρια για λάθη στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι μόνο δεν υπάρχουν και σίγουρα οι τελικές αποφάσεις αποτελούν παράλληλα και μια πρόκληση.

Όσοι προετοιμάζονται για τον Οκτώβριο θεωρούν θετικό το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπροστά του άλλη μια ΔΕΘ, την οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως "προεκλογικό μπαλκόνι" για την εκστρατεία του. Αναλόγως άλλωστε είχε κινηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2015 με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα.

Εκλογές τον Μάιο

Δεν είναι λίγοι οι κοινοβουλευτικοί από όλα τα κόμματα που θεωρούν πως οι εθνικές εκλογές για τις 26 Μαϊου έχουν "κλειδώσει" και απλώς το Μαξίμου δεν το ανακοινώνει, αφού θέλει να πιάσει όσο πιο απροετοίμαστη γίνεται τη ΝΔ.

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις η εικόνα της Βουλής και των επόμενων νομοσχεδίων θα αποτελέσει το "βαρόμετρο" για τις τελικές αποφάσεις. Η πλειοψηφία των "145" και το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο με τους πολλούς ανεξάρτητους που τη στηρίζουν δεν αποτελούν το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα για την κυβέρνηση στην πορεία προς τις κάλπες. Είναι προφανές πως ομοιογένεια δεν υπάρχει και η στήριξη βουλευτών, που ανήκουν ακόμα και σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, μάλλον προκαλεί το δημόσιο αίσθημα έναντι του πολιτικού συστήματος και κατ' επέκταση της κυβέρνησης.

Όσοι υπερθεματίζουν για τη διεξαγωγή τριπλής κάλπης τον Μάιο βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία όσο τα θετικά νομοθετήματα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση ενοικίου, τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ακόμα "φρέσκα" και μπορεί να τα επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Κομβικό ρόλο για τις οριστικές αποφάσεις θα παίξει το πως θα εξελιχθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει με τους Θεσμούς και τις τράπεζες για το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Συντήρηση του θέματος σε μια πιθανή αντιπαράθεση με τους εταίρους δεν θα βοηθούσε και θα ήταν προτιμότερο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάιο με κεντρικό πολιτικό σύνθημα τη διαφωνία για την προστασία της α΄ κατοικίας καλώντας μάλιστα τη ΝΔ να τοποθετηθεί. Ακόμα και το "χαρτί" της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο υποσχόμενος πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που θέλει να καταργήσει και αυτό το μέτρο μετά και την περικοπή των συντάξεων.

Το κάλεσμα για σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων που θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ευρωκάλπη και στο ευρωψηφοδέλτιο θα έχει αντίκτυπο και στις εθνικές εκλογές. Παίζοντας το "ευρωπαϊκό του χαρτί" μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός θα βάλει απέναντί του το ΚΙΝΑΛ καλώντας το να τοποθετηθεί, αν θέλει να συμπράξει με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ή με τις άλλες δυνάμεις της σοσιασλημοκρατίας στην Ευρώπη, με τις οποίες έχει έρθει πολύ κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις συμμαχίες που οικοδομεί όλο το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο ΟΤΑ είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κυβερνών κόμμα σε μια τριπλή κάλπη, της οποίας το μήνυμα ή το δίλημμα για "πρόοδο ή συντήρηση" θα είναι κοινό. Θετικά είδαν στην Κουμουνδούρου και την "αποκόλληση" της ΔΗΜΑΡ από την Χαριλάου Τρικούπη.

Υπάρχουν και στελέχη που βλέπουν πως πιθανή ανάκαμψη των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα έδινε την απαραίτητη ανάσα στη Φώφη Γεννηματά ενόψει των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο. Αυτό θα αφαιρούσε από τον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως η μοναδική λύση για τη συσπείρωση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ακόμα και στην περίπτωση που οι μετρήσεις δεν πάνε όσο καλά περιμένουν στο Μαξίμου, η επιλογή της 26ης Μαϊου φαίνεται να είναι μονόδρομος, αφού κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα διακινδύνευε να οδηγηθεί σε μια στρατηγική ήττα και μετά από τρείς μήνες να προσφύγει σε εθνικές εκλογές. Αντιθέτως θα επένδυαν τη "λαϊκή δυσαρέσκεια" να την απορροφήσει η ευρωκάλπη...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου