Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Μετά την τρικυμία … η κτηνοτροφία



 
Έξω ο καιρός είχε τρικυμία. Όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, και ο Χότζας πήγε στο υπόστεγο που είχε την βάρκα του και ξεκίνησε να την αρματώσει για να την τραβήξει μέσα στην θάλασσα. Ένας γείτονας τον είδε και τον ρώτησε: -Έι Χότζα, που πάς. Δεν βλέπεις τον χαμό που γίνεται?. Και ο Χότζας του απάντησε: -Πάντα μετά την θύελλα έρχεται η γαλήνη, και εγώ προετοιμάζομαι για την μετά την θύελλα … Μέχρι να φθάσω στην παραλία, θα έχει περάσει η θύελλα …

Βρέθηκα χθες, 12/2/2019, στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στο Μενίδι, Αττικής. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την δημόσια ανταλλαγή ευχών του 2019 (14/1/2019), και όπως πάντα περιελάμβανε τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου (14/1/2019 – 12/2/2019), μερικά σημαντικά θέματα, τον προγραμματισμό και διάφορες ανακοινώσεις, προτάσεις κλπ. Η συνεδρίαση έγινε σε χώρο που προσφέρει ευγενικά η οικογένεια Κοντογιάννη στην τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη», στην οδό Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ (κάθετος στην Κ. Καραμανλή, που οδηγεί στο τελεφερίκ Πάρνηθος).
Μέσα στην «θύελλα» των αγροτικών κινητοποιήσεων υπάρχουν σώφρονες αγρότες που σχεδιάζουν για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και τις επόμενες δραστηριότητες για την στήριξη των αγροτών. Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα, είναι πολύ στενά δεμένοι με τις καθημερινές εργασίες στην φροντίδα των ζώων τους και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τους στάβλους τους.
Παρ’ όλα αυτά στον απολογισμό ακούστηκε η Ανταλλαγή ευχών στην ΛΑΜΨΗ (Μενίδι, 14/1/2019), η ενεργός συμμετοχή στο BeFOOD με τυροκόμηση (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, 27/1/2019), η συμμετοχή στην πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων-ΟΣΥΜΙΚ (Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς, 28/1/2019), η επίσκεψη στην Expotrof (Ελληνικό, 2/2/2019), η ενημέρωση για την εκπομπή «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» (Παρατηρητήριο, 2/2/2019) και η επίσκεψη στην Zootechnia (Θεσ/νίκη, 3/2/2019) με πολλές σημαντικές συζητήσεις.
Στον προγραμματισμό συζητήσανε για την οργάνωση της συμμετοχής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής σε πολλές ανοικτές εκδηλώσεις με στόχο την διαμόρφωση θετικής εικόνας για τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους της υπαίθρου της Αττικής και προώθηση των θεμάτων των κτηνοτρόφων:
1.      Σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ενημέρωση των μαθητευόμενων chefs για την παραδοσιακή γαστρονομία και ειδικότερα στην παραγωγή από αυθεντικό γάλα της Αττικής, φέτας, κρέμας & ρυζόγαλα, στις εγκαταστάσεις της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», 18/2/2019.
2.      Συμμετοχή στην ημερίδα της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας, 21/2/2019.
3.      Συμμετοχή με επίδειξη τυροκόμησης (και κρέμας & ρυζόγαλου) στην ARTOZA (metropolitan, 24/2/2019) σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, και με διανομή τριπτύχων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.
4.      Με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» επίδειξη τυροκόμησης, παραγωγής κρέμας και ρυζογάλακτος με γάλα από την Αττική σε μαθητές Σχολών chef στο κτίριο της ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα), 26/2/2019.
5.      Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την πρώτη Παρασκευή, στις 20.00, στα γραφεία του, Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι, 1/3/2019.
6.      Ομαδική Επίσκεψη Μελέτης στην Αγροτική Έκθεση AGROThessaly (Λάρισα, 2/3/2019).
7.      Συμβολή-στήριξη κάθε τοπικής διοργάνωσης, όπως των Ανθεστηρίων 2019, που οργανώνει ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής στην Αμυγδαλέζα, 3/3/2019.
8.      Σε συνεργασία με την Λέσχη «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» στην Πειραιώς 73, Αθήνα, ενημέρωση των μαθητών ΙΕΚ Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, 12/3/2019.
9.      Επίδειξη τυροκόμησης, παραγωγής κρέμας και ρυζόγαλου σε μαθητές ΙΕΚ σε συνεργασία με την «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», 26/3/2019.
10.   Συνεδρίαση Δ. Σ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την Παρασκευή, στις 20.00, στα γραφεία του, Πλ. Γεμιστού 14, Μενίδι 5/4/2019.
11.   Επίδειξη παραγωγής παραδοσιακών Αρβανίτικων γαλακτοκομικών στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, Πειραιώς 73, Αθήνα, 9/4/2019.
12.   Δυνατότητας παραγωγής παραδοσιακών γαλακτοκομικών Αττικής με γάλα κτηνοτρόφων Αττικής σε μαθητευόμενους chefs, 16/4/2019.
Πέραν των παραπάνω ακριβώς προσδιορισμένων αποφασίσθηκε ότι
·       Για το 2019 οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνονται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα στις 20.00 στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, στο Μενίδι (τηλ 210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com).
·       Θα επιδιωχθεί να γίνει μια συνάντηση Διοικητικών Συμβουλίων πρωτοβάθμιων Κτηνοτροφικών Συλλόγων στην Αττική τον Μάρτιο 2019, για ανταλλαγή εμπειριών και αποτύπωση καλών πρακτικών λειτουργίας Συλλόγων.
·       Ήδη συγκεντρώνονται τα στοιχεία του μη ολοκληρωθέντος νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις στάβλων, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους Αττικής, λόγω της σφοδρής επίθεσης της γκρίζας ανάπτυξης-τσιμεντοποίησης και αστικοποίησης της υπαίθρου της Αττικής.
·       Ο σύλλογος πρέπει να εργασθεί ώστε στην νέα ΚΓΠ 2021-2027 η ύπαιθρος της Αττικής να περιλαμβάνεται και στην τοπική αγροτική ανάπτυξη.
·       Η περιαστική κτηνοτροφία έχει μέλλον και ως επισκέψιμα αγροκτήματα.
·       Θα οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις για τα μέλη, σε σημαντικά θέματα, όπως: Ξύλινες κατασκευές στάβλων, συμπληρώματα διατροφής & φάρμακα, το μέλλον της οικογενειακής κτηνοτροφίας κλπ.
·       Θα επιδιωχθεί να έλθει ο Σύλλογος σε απ’ ευθείας επαφές με σημαντικούς παρόχους εξοπλισμού & πρώτων υλών και να γίνουν καταγραφές ειδικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων-μελών του Συλλόγου.
Με ενθουσίασε που υπάρχουν σωστοί συμπολίτες, υπεύθυνοι, όπως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Κτηνοτρόφων Αττικής, που μαζί με την καθημερινότητα τους, εθελοντικά, αφιερώνουν χρόνο και δυνάμεις για να προετοιμάσουν τους συμπολίτες και τα μέλη τους για το μέλλον. Και βέβαια κοινοποιούν τις ενέργειές τους ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν και να προσθέτουν την καλή τους διάθεση για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382
Στην φωτογραφία (από δεξιά) ο κ Νίκος Κορδαλής (μέλος ΔΣ Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), η κα Λίτσα Μωραϊτη (Κτηνοτρόφος Μεγάρων Αττικής), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) & Δημήτρης Μιχαηλίδης, στην Zootechnia, Θεσσαλονίκη, 3/2/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου