Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΣΟΚ

του Νίκου Αβουκάτου
Aποκρουστικές εικόνες που παραπέμπουν στις πλημμυρισμένες από σκουπίδια όχθες του ποταμού Γάγγη, στην Ινδία θυμίζει ακτή στα βόρεια της Πιερίας, που ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Παρά το γεγονός ότι η Greenagenda.gr ανέδειξε τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική πληγή έναν χρόνο πριν, από τον Μάρτιο του 2018, φαίνεται ότι κανείς εκ των υπευθύνων -και φυσικά των ασυνείδητων- δεν έχει ευαισθητοποιηθεί. Τουναντίον, το μέγεθος της υποβάθμισης φαίνεται να έχει ξεφύγει.


Πρόκειται για την περιοχή Αλυκές ή «Νησί», όπως την αποκαλούν οι ψαράδες, τμήμα εντός της προστατευόμενης περιοχής που εποπτεύει ο τέως Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και νυν Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού, όπου ξεβράζονται εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια, δίχτυα μυδοκαλλιεργειών, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών που έχουν απορριφθεί στον πολύπαθο Κόλπο.
Στη συγκεκριμένη ακτή, που κατά πολλούς αποτελεί τη χειρότερη σε όλη την Ελλάδα, «βασιλεύει» μόνο το πλαστικό: συνολικά 238 (!) πλαστικά βαρέλια μυδοτροφείων έχουν ξεβραστεί εκεί μέχρι σήμερα, μαζί με εκατοντάδες μέτρα αλιευτικών διχτύων, μπουκάλια και ό,τι πλαστικό απόβλητο μπορεί να σκεφτεί κανείς.
«Το σκηνικό υποβάθμισης, μας κάνει να ανησυχούμε όλοι μας», αναφέρουν στη Greenagenda.gr τα μέλη της κίνησης πολιτών από τη Μεθώνη, που κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών.
Λόγω της θέσης της, η επιβαρυμένη περιοχή λειτουργεί σαν «αγκαλιά» και δέχεται σχεδόν όλον τον όγκο απορριμμάτων που πέφτουν στο σύνολο του Θερμαϊκού, με τη βοήθεια του Βαρδάρη και των ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων. Συγκρατεί ό,τι επιπλέει στη δυτική ακτή του Κόλπου, αποτρέποντας, κατά κάποιο τρόπο, να συνεχιστεί το «πλαστικό» ταξίδι νοτιότερα στο Αιγαίο.
Η προστατευόμενη περιοχή Αλυκής Κίτρους και τα διαφορετικά καθεστώτα προστασίας (Πηγή εικόνας: Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, axiosdelta.gr)
Όπως λένε οι κάτοικοι, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και ο δήμος Πύδνας - Κoλινδρού δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά την κατάσταση, αλλά μόνο αποσπασματικά, με πρόσκαιρους καθαρισμούς που δεν έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν επιτευχθεί ώς σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση να επιδεινώνεται, καθιστώντας την εν λόγω ακτή ενδεχομένως την πιο επιβαρυμένη σε όλη τη χώρα.
Η απέραντη χωματερή εκτείνεται από το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους μέχρι τον Φάρο, που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Αθερίδα. Σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή, λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής μαγειρικού αλατιού, ενώ εκεί βρίσκεται και ένας σημαντικός υγροτόπος με ιδιαίτερη αξία ως προς τη βιοποικιλότητα, κυρίως ως προς την ορνιθοπανίδα, την ερπετοπανίδα, αλλά και τη χλωρίδα. Εδώ, μάλιστα, βρίσκει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος νεροχελώνας, ενώ στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως των παραγωγικών εγκαταστάσεων των αλυκών βρίσκεται ο «παράδεισος των χελωνών επί της γης», αφού εκεί ζουν οι πληθυσμοί χερσαίων χελωνών με τη μεγαλύτερη πυκνότητα στον κόσμο! Η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη Περιοχή».
Το ακρωτήριο Αθερίδα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών που τρέφονται, διαχειμάζουν και αναπαράγονται εκεί. Ειδικά τον χειμώνα, προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, χάρις στα χιλιάδες φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) που συγκεντρώνονται στα αβαθή νερά της.
http://greenagenda.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου