Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

H επόμενη μέρα της Ευρώπης: Debate πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

banne
Πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιπαρατέθηκαν και κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους στο Maastricht Debate 2019.


Το Maastricht Debate διοργανώθηκε από κοινού από τρεις εταίρους: Από το πρόγραμμα «Working on Europe» (στο οποίο συμμετέχουν το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο Δήμος της πόλης και η Επαρχία του Λίμπουργκ), καθώς επίσης από το Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νεολαίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας.
To debate διήρκεσε 90 λεπτά και θα μεταδόθηκε διαδικτυακά με δίαυλο κορυφαία ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, με το συντονισμό του POLITICO.
Στο debate συμμετείχαν:
  • Ο Frans Timmermans των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  • Η Violeta Tomic του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Ο Guy Verhofstadt επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών
  • Ο Bas Eickhout επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πράσινων
  • Ο Jan Zahradil της Συμμαχίας Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών
Όπως και το αντίστοιχο debate του 2014, το σημερινό εστίασε σε θέματα που αφορούν στους φοιτητές και τους νέους ολόκληρης της Ευρώπης, πολλοί από  τους οποίους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
«Νικητής» του debate αναδείχθηκε ο Φρανς Τίμερμανς, καθώς έλαβε το 43% των ψήφων του κοινού, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των υποψηφίων.
Στις κυριότερες τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες τόνισαν:
Φρανς Τίμερμανς: Την επικράτηση του διαλόγου επί των συγκρούσεων στους κόλπους όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης ανέφερε ως κεντρικό διακύβευμα ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι «πρέπει να μην δώσουμε χώρο στους εθνικιστές». Ακόμη, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν αποτελεί μόνο ένα «μέσο επίλυσης κρίσεων», υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται πως οι νεαροί Ευρωπαίοι την αντιλαμβάνονται ως αυτό και μόνο.
Ζαν Ζαραντίλ: Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας και της δυνατότητας ελευθερίας κινήσεων των εθνών-κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών τόνισε την ανάγκη μίας πιο «ευέλικτης» Ευρώπης, καθώς και μίας νέας ισορροπίας μεταξύ του «εθνικού» και του «ευρωπαϊκού» στους κόλπους της ΕΕ, η όπως είπε, δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Ενδεικτικά, όσον αφορά το ζήτημα του μεταναστευτικού, σημείωσε ότι δεν επιθυμεί μία ενίσχυση της προστασίας των συνόρων σε ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μία ενίσχυση της συνοριακής προστασίας κάθε ευρωπαϊκού κράτους ξεχωριστά. 
Γκι Φέρχοφστατ: Εστιάζοντας στο «νέο αίμα» των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών κάλεσε τους νέους να αντιληφθούν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους και να συνειδητοποιήσουν ότι «ο κόσμος του σήμερα είναι τελείως διαφορετικός από τον κόσμο του χτες». «Σε αυτό τον νέο κόσμο οι ευρωπαϊκές αξίες και σταθερές απειλούνται», υπογράμμισε ο Βέλγος πολιτικός, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μίας «ισχυρής Ευρώπης», καθώς και μίας νέας κεντρώας ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης, η οποία θα μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή. 
Ακόμη, τοποθετήθηκε και στο ευαίσθητο ζήτημα του μεταναστευτικού, αναφέροντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη μεταναστευτική πολιτική, καθώς η απουσία της είναι αυτή που δίνει χώρο και επιρροή στους εθνικιστές και τους λαϊκιστές.
Μπας Έικαουτ: To ζήτημα της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ως κεντρικό διακύβευμα του πολιτικού του οράματος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, τονίζοντας ότι το αίτημα για μία πιο «πράσινη» περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βιολέτα Τόμιτς: Την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στους πολίτες της ΕΕ παρουσίασε ως κεντρικό αξόνα της υποψηφιότητας της η υποψήφια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σημειώνοντας ότι η τελευταία οικονομική κρίση αποτελεί ήδη παρελθόν για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές, είτε αυτοί βρίσκονται στη Φρανκφούρτη είτε στο Λονδίνο, κάτι το οποίο αντιθέτως δεν συμβαίνει για τους λαούς της Ευρώπης. Ακόμη, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες, ότι βάζουν τα συμφέροντα των εταιρειών και των τραπεζών πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών των χωρών της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου